Arendalsuka 2023
Fra kunstig intelligens og arbeidsglede - til Kulturen - konkursbo eller pengemaskin? Les alle arrangmenter Kristiania arrangerer eller er med på.
Dato: 15. - 18. august
Sted: Arendal
Kristiania-arrangmenter:
«Kulturen – konkursbo eller pengemaskin? Hvorfor glemmer vi hvor store verdier og hvor mange arbeidsplasser kulturnæringen kan skape? »
Torsdag 17.august kl. 10:00 - 11:00 i UIA-teltet.
Kristiania og Universitet i Agder er arrangører.
I 2015 publiserte UNESCO den første globale kartleggingen av cultural and creative industries. Den viste at (bare) den økonomiske betydningen av sektoren er enorm. Årlig omsetter den for 2.25 mrd USD og sektoren er således nesten dobbelt så stor som telekom-industrien og større en Indias BNP. Sektoren utgjør et arbeidsmarked for 29.5 millioner mennesker.
Kristiania og Universitetet i Agder har store kunst- og kulturfakulteter og ser frem til å se inn i krystallkula for våre studenter som i dag, midt i en verdensomspennende krise, har valgt å ta sin utdanning innenfor et felt som vanligvis ikke søker sin berettigelse i jobbmarked og fortjeneste. Like fullt er det i den industrielle siden ved kunst- og kulturfeltet at de fleste jobbene skapes.
I debatt-panelet:
Jørn Mortensen , dekan ved School of Arts, Design, and Media, Høyskolen Kristiania. Aktuell med kronikken Vil fremtidens kunst bli skapt av maskiner?
Marit Wergeland , dekan ved fakultet for kunstfag, Universitet i Agder
Monica Mæland , administrerende direktør i Bergens Næringsråd
Gina Winje , litteraturagent, Winje Agency og tidligere direktør i NORLA (Norwegian Literature Abroad)
Ordstyrer: Ketil Raknes
I panelet:
- Jørn Mortensen, dekan på Kristiania
- Marit Wergeland, dekan på UIA
- Monica Mæland, administrerende direktør i Bergen Næringsråd
- Gina Winje, litteraturagent, Winje Agency og tidligere direktør i NORLA (Norwegian Literature Abroad)
«Arbeidsglede, et konkurransefortrinn?»
Torsdag 17.august kl. 15.00-16.00 på Randi Lauvdal Blomster.
Kristiania og Parat arrangører.
Parat og Høgskolen Kristiania har gjennom flere år jobbet med Arbeidsglede, og har gleden av å presentere nye funn fra et felles forskningsprosjekt knyttet nettopp til arbeidsglede - og de tillitsvalgtes rolle.
Arbeidsglede har vært et sentralt begrept for Parat i flere år. Nå runder vi av dagen med rykende fersk forskning på feltet - og en samtale mellom våre folkevalgte om Arbeidsglede og tillitsvalgtrollen. Les også aktuell sak på forskning.no der professor Rune Bjerke intervjues om at ledere og HR-avdelinger bør ta mer ansvar for de ansattes helse.
Begrepet arbeidsglede har blitt definert som et paraplybegrep som omfatter engasjement, følelsesmessig tilknytning til arbeidsplassen og jobbtilfredshet. Gjennom et samarbeid mellom Parat og Høgskolen Kristiania har vi gjennom et eget forskningsprosjekt tatt mål av oss å tette noen hull i eksisterende forskning.
Det var viktig å forstå påvirkningsrollen til tillitsvalgte i arbeidet med å utvikle arbeidsglede. Vi har gjort interessante funn om blant annet hva som er kildene til arbeidsglede og hvilke følelser som utløses ved opplevd arbeidsglede. Dessuten kommer det frem hvilke egenskaper og ferdigheter tillitsvalgte bør inneha. Vi reflekterer over rollen til arbeidsglede, tillitsvalgte og samarbeid i arbeidslivet.
I panelet:
- Unn Kristin Olsen, forbundsleder, Parat
- Rune Bjerke, professor in Brand Marketing, Høgskolen Kristiania.
- Tuva Moflag, Stortinget, Arbeiderpartiet
- Heidi Norby Lunde, Stortinget, Høyre
- Stine Westrum, Faglig leder, Rødt
- Turid Svendsen, Moderator, Parat
«Næringslivet må forske, utvikle og innovere mer. Hvordan kan universiteter og høyskoler bidra?»
Torsdag 17. august kl. 15:00 - 15:50 i UIA-teltet.
Arrangeres av Høyskolen Kristiania, Universitetet i Agder, NTNU, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Oslo, OsloMet og UiT Norges arktiske universitet.
Ordstyrer: Ketil Raknes
Norge har en lavere andel FoU enn våre nordiske naboer og land vi liker å sammenligne oss med, målt i prosent av BNP. Særlig lav er andelen FoU utført og finansiert av næringslivet. Dette vil regjeringen gjøre noe med og setter som mål at FoU-investeringene i næringslivet skal utgjøre to prosent av BNP innen 2030. Arbeidet med en strategi for å nå målet er i gang. Målet tilsvarer nær en dobling på åtte år – hvordan skal det la seg gjøre?
Langtidsplan for forskning og høyere utdanning (2023-2032) spør hvordan det offentlige kan legge til rette for en styrking av næringslivets egen innsats for forskning og forskningsdrevet innovasjon. Vi spør - hvilken rolle bør universiteter og høyskoler ta for å bidra til realiseringen av to-prosentmålet? Og kjenner næringslivet sin besøkelsestid? Skal universiteter og høyskoler ha en rolle i dette i det hele tatt? Og er egentlig samspill mellom næringsliv og akademia et suksesskriteria for å nå to-prosentmålet?
Vi samler toppolitikere, næringslivet og akademia, og lar Ketil Raknes lede oss gjennom spennende case og en aktuell debatt om to-prosentmålet.
Arrangmenter Kristiania deltar på:
Miljøspagaten
Tirsdag 15. august fra 15:00 - 17:00 på Lille Hotell
Arrangør: Switch, Matvett, Spis opp maten, NF&TA, We Play Green, Høyskolen Kristiania
Forskning viser at virksomheter som satser på bærekraft har 16 prosent høyere produktivitet enn andre. Likevel er det bare 4 av Norges 100 største selskaper som kutter klima i tråd med Parisavtalen. Samtidig sier 8 av 10 nordmenn at de ønsker å leve mer bærekraftig, mens hele 7 av 10 ikke vet hvordan de skal ta bærekraftige valg i hverdagen.
Vi setter fokus på hva som må til for at arbeidsgivere og deres ansatte sammen kan skape raskere omstilling – på jobb og hjemmebane.
Prorektor arbeidsliv og innovasjon, Jens Barland, er en av innlederne under arrangementet. Slik jobber Høyskolen Kristiania med å mobilisere studentene i bærekraftsprosjekter, er tittelen på Barlands innlegg.
Informasjon om hele arrangementet finner du her!
«Stikker Norge hodet i sanden mens Europa digitaliseres? Hvordan unngå et nasjonalt juridisk vakuum?»
Tirsdag 15. August kl. 16.00-17.00 på Takterrassen hos Advokatfirma Hald & Co.
Arrangert av Juristforbundet Tech-Forum.
Norges nasjonale digitaliseringsstrategi skal etter planen være klar i løpet av første halvår 2024. Paralelt jobbes det med dette på EU-nivå.
Den digitale satsingen i EU omfatter strategier og tiltak for å sikre en helthetlig tilnærming til utbygging av infrastruktur, personvern, cybersikkerhet, digitale offentlige tjenester og kunstig intelligens.
Formålet med disse initiativene er å fremme en konkurransedyktig europeisk markedsutvikling og en samfunnsdigitalisering som ivaretar grunnleggende demokratiske verdier.
Erfaringen så langt viser imidlertid at Norge i liten grad evner å nyttiggjøre seg de initiativene som er igangsatt på europeisk nivå.
Hvorfor er det slik? Har vi et nasjonalt juridisk vakuum? Har norske bedrifter nødvendige rammebetingelser for å delta i Europas digitale transformasjon, utvikle og benytte seg av innovative teknologiske løsninger? Hvilke krav stiller dette på den kommende nasjonale digitaliseringsstrategien?
I panelet:
Morten Irgens fra Kristiania
Programmet blir oppdatert.
«Kan vekterbransjen avlaste politi og forsvar når krisen treffer?»
Tirsdag 15. August kl. 15:30 - 16:30 på Randi Lauvdal blomster.
Arrangeres av Parat, Norges Politilederlag i Parat, Parat Politiet.
Her vil du få presentert en rykende fersk masteroppgave som tar for seg hvordan politiet og sikkerhetsbransjen opplever økte forventninger og økt press i en endret sikkerhetssituasjon.
Vektere blir forvekslet med, og forventes å oppføre seg som politi. På sin side, blir politiet blir stadig mer sentralisert og rettet mot alvorlig kriminalitet og beredskapssituasjoner.
Dette danner bakteppet for en masteroppgave skrevet av studenter ved Høgskolen Kristiania, hvor de ønsker å undersøke hvordan samarbeidet mellom politiet og sikkerhetsbransjen kan utvikles for å forbedre ressursutnyttelsen og utfallet av alvorlige hendelser.
Det vil også bli en panelsamtale mellom sentrale aktører fra politiet og sikkerhetsbransjen.
Arve Sigmundstad i Parat er moderator.
I panelet:
- Kjetil Ravlo, forbundsleder Norges Politilederlag i Parat
- Arne Stadheim, direktør for sikkerhet og beredskap, NHO Service og handel
- Synne Normann Myhre, masterstudent, Høgskolen Kristiania
- Andrine Lillegard, masterstudent, Høgskolen Kristiania
- Håkon Skulstad, assisterende politidirektør, Politidirektoratet
- Einar Kaldhol, leder i Parat Politiet
«Kunstig intelligens + kompetanseutvikling = JA?»
Onsdag 16. August kl. 10.00-10.45 på MS Søgne.
Arrangert av Digital Norway.
Kunstig intelligens endrer spillereglene innen mange felt om dagen. Dette gjelder også hvordan norske virksomheter jobber med kompetanseutvikling hos ansatte, hva ansatte må kunne og hvordan de ønsker å lære.
Mulighetsrommet er enormt! Kunstig intelligens kan brukes til alt fra å identifisere kompetansegap og skreddersy personalisere læringstilbud, til å evaluere og måle læringseffekt.
Men kunstig intelligens stiller også nye kompetansekrav til de ansatte. Både når det gjelder bruk av verktøy, kritisk tenkning rundt bruk, evne til innovasjon og viktigheten av cybersikkerhet.
Hvordan jobber DNB med kunstig intelligens og kompetanseutvikling av ansatte? Hva mener AI-forskeren ansatte trenger av kompetanse i et arbeidsliv der AI vil overta mye av kunnskapsoverføringen? Og hvordan kan AI-verktøy spille hovedrollen i all kompetanseheving?
I panelet:
- Inga Strümpke, forsker ved NTNU
- Yngvar Ugland, forbrukerteknolog i DNB
- Annita Fjuk, leder kompetanse og innovasjon i Digital Norway
- Lars-Petter Windelstad Kjos, CPO, We Are Learning
- Morten Irgens, prorektor på Kristiania
«Mission Impossible: Sirkulærøkonomi som involverer hele samfunnet.»
Onsdag 16. august kl. 15.00-16.00 på Håpets katedral.
Arrangert av Norsus Norsk institutt for bærekraftsforskning.
Hvordan skal vi samle krefter for å håndtere de store utfordringene vi står overfor? Klimaendring, tap av biologisk mangfold, sosiale ulikheter, miljømessige og sosiale bærekraftsutfordringer krever en større omlegging av samfunnet, og det haster! Da må næringsliv, offentlig sektor, forskning, frivillige organisasjoner og folk flest bidra. Innenfor norsk og europeisk forsknings- og innovasjonspolitikk brukes begrepet mission – eller målrettet samfunnsoppdrag – for å betegne virkemidler som bringer alle disse sammen for å få maks nytte og tempo ut av forskning og innovasjon.
Sirkulærøkonomi er en viktig del av omstilling av samfunnet. Industrien må samarbeide for å bruke avfall som ressurser på nye måter og finne det som kalles ‘industrielle symbioser’. Men folk flest må bruke gjenstander lenger, kjøpe brukt, gjenbruke på nye måter, leie i stedet for å eie, og gi videre når man ikke lenger trenger noe. Men å forankre slike praksiser i det brede lag, utenfor de mest idealistiske miljøene, krever en samlet innsats!
I denne sesjonen ser vi på sirkulærøkonomi som samfunnsoppdrag og spør et bredt sammensatt panel om hvordan vi skal samle krefter for å omstille oss til mer sirkularitet.
I panelet:
- Ellen-Marie Forsberg, administrerende direktør, NORSUS (Norsk institutt for bærekraftsforskning)
- Tina Wågønes, daglig leder i Norsk senter for sirkulærøkonomi
- Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Norges Forskningsråd
- Espen Barth Eide, klima- og miljøminister (AP)
- Finn-Arne Weltzien, prorektor FoI, NMBU
- Morten Irgens, prorektor FoU/KU, Høyskolen Kristiania
- Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder, ForUM Forum for utvikling og miljø
«Digital kompetanse, for alle over alt»
Torsdag 17.august kl. 14:30 - 15:30 på MØR biffhus.
Arrangert av NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon)
NHOs Kompetansebarometer viser at 2 av 3 bedrifter har et udekket kompetansebehov. Bedriftenes behov for digital kompetanse skiller seg særlig ut. I dette arrangementet vil vi knytte digitalisering og kompetanse sammen - hvordan skal bedriftene få kompetanse som gjør det mulig å realisere digitale muligheter?
Program:
Hvilken politikk trengs for å sikre digital kompetanse for omstilling?
- Lise Selnes fra Arbeiderpartiet
- Linda Hofstad Helleland fra Høyre
Ordstyrer Rebekka Borsch i NHO
Oppspill til panelsamtale: Hvordan få til et digitalt kompetanseløft for alle ansatte?
- Terje Melheim, Moelven Industrier
- Stefania Nilsen, Schneider Electric Norge AS
Hvordan kan utdanningssystemet på ulike nivåer bidra til et digitalt kompetanseløft for alle, over alt?
- Trine J. Meza, Høyskolen Kristiania
- Asbjørn Finstad, KS
Panelsamtale:
Ordstyrer Rebekka Borsch fra NHO
- Liv Dingsør, Digital Norway
- Terje Melheim, Moelven Industrier
- Stefania Nilsen, Schneider Electric Norge AS
- Trine J. Meza, Høyskolen Kristiania
Kampen om korridoren: hvem utgjør Norges mektigste lobby?
Torsdag 18:00 - 19:00 på Bankgården
Arrangert Klassekampen
Klassekampen tar debatten om lobbyistenes påvirkning på norsk politikk under Arendalsuka. Vi stiller spørsmålene:
- Hvordan vinner man fram med budskapet sitt og hvem blir hørt?
- Er graden av politisk gjennomslag bestemt av organisasjonens ressurser?
- Hvem utgjør Norges mektigste lobby?
I panelet:
- Lars Vegstein, nyhetssjef i Klassekampen
- Ketil Raknes, instituttleder på Kristiana: School of Communication, Leadership and Marketing
- Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom
- Øyvind A. Haram, kommunikasjonssjef i Sjømat Norge
- Robert Kippe, leder myndighetskontakt i Fornybar Norge
Om Arendalsuka:
Arendalsuken er en demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i. Dette er arrangementet for deg som vil være med å lytte til, debattere og løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer.
Rundt 1700 arrangementer og 200 stands fyller Arendal sentrum i fem dager i august hvert år.
Vel møtt!