Dato: 2. mars

Tid: 12.00 - 15.30

Sted: Tollbugata 34

Klimakrisen, krig og politisk vold byr på store utfordringer for kvinner og jenter i Midtøsten. Klimaendringer forverrer eksisterende kjønnsforskjeller. Katastrofer som flom og tørke marginaliserer kvinner ytterligere, og tvinger dem ofte til å prioritere overlevelse fremfor utdanning og personlig utvikling.

 
Kvinner og jenter bærer hovedtyngden av kjønnsbasert vold i konfliktsituasjoner, og tåler ufattelige grusomheter som seksuell vold og overgrep. Kvinner og deres barn er veldig sårbare i krig og konflikt, og topper ofte statistikken når det gjelder dødsfall, skader, eller voldtekt.
Krig og konflikt fører også til ødeleggelse av helsevesenets infrastruktur og gjør kvinner og jenter enda mer sårbare.
Mangel på seksuell og reproduktiv helsehjelp forverrer risikoen, og forsterker utfordringene kvinner står overfor i konfliktsoner. 

Program:

12.00-12.30 Mingling
12.30-12.45

Kulturinnslag, v/ Golnar Nourielmy

12.50-14.30

Debatt: Reproduksjon av ulikhet i krig, konflikt og klimaendringer
Deltakere: Yasaman Rajabkhah, Nasser Karami, Gada Azam, Sonja Ahmadi 
Moderator: Banafsheh Ranji

Bidragsytere

Yasaman Rajabkhah

Rajabkhah er en dedikert miljøforkjemper med lidenskap for vannressursforvaltning og kapasitetsbygging. Med fokus på miljøbevaring og bærekraft, har Yasaman jobbet mye i Iran og flere land i Vest- og Sentral-Asia. Hennes ekspertise ligger i å implementere initiativer under våtmarkskonvensjonen og samarbeide med FNs utviklingsprogram (UNDP) for å møte kritiske miljøutfordringer.

Nasser Karami

Karami er en iransk klimatolog, forfatter og journalist født i Khuzestan. Han er tidligere assisterende professor i geografi ved Azad og Allameh Tabatabai universitetene i Teheran, samt universitetet i Bergen, og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU). Nasser Karami regnes som en pioner innen miljøjournalistikk i Iran. Han har tretti års erfaring innen miljøjournalistikk. Nassers forskning og vitenskapelige artikler innen klima og turisme er publisert i ulike akademiske tidsskrifter. Nasser har også gitt ut 10 bøker innen skjønnlitteratur, miljø og geografi.  

Gada Azam

Azam er en statsviter og menneskerettighetsaktivist. Hun er opptatt av likestilling, antirasisme og Palestina. Store deler av familien bor på Gazastripen. Gada har vært en tydelig stemme i kampen for palestinske rettigheter. Gada Azam gir en stemme til de som lider og kjemper for rettferdighet, og hennes engasjement er viktig for å øke bevisstheten om den pågående konflikten i Midtøsten. Gjennom Instagram-kontoen mittpalestina kommuniserer hun og en venn om situasjonen i Palestina. Gada Azam stiller det viktige spørsmålet: Er et palestinsk liv like mye verdt som andres liv?

Sonja Ahmadi

Ahmadi er PhD-kandidat ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU). Sonja er en afghansk-norsk menneskerettighetsaktivist, spaltist og offentlig foredragsholder. Hun er også grunnlegger og administrerende direktør i Women for Change, en organisasjon som jobber for integrering og inkludering av minoritetskvinner i det norske samfunnet og arbeidsmarkedet. Hun er også en talsmann for kvinners rettigheter i Afghanistan og har flere gründerprosjekter i Afghanistan som tar sikte på å fremme økonomisk uavhengighet for kvinner.

Banafsheh Ranji

Ranji er postdoktor i sosiologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU). Banafshehs forskning kan knyttes til feltet mediesosiologi med blant annet fokus på minoriteters hverdagserfaringer i møte med media. Hun har vært en feministisk aktivist både i og utenfor Iran. Hun er forfatter av boken Journalistic Practices in Restrictive Contexts: A Sociological Approach to the Case of Iran (Routledge, 2022). Hun ble tildelt Kongens gullmedalje for sin innsats innen humaniora, Universitetet i Oslo, 2020.

Golnar Nourielmi

Nourielmy begynte sin musikalske reise med privattimer i klassisk fiolin under veiledning av Mr. Arash Alai og Mrs. Oftadeh (2001-2008). Hun fordypet seg deretter i musikkteori og solfeggio med Mr. Siavash Roshan (2009-2011) før hun gikk over til klassisk sang og vokalpedagogikk med Mrs. Hasmik Karapetyan (2011-2018). I løpet av denne tiden deltok Golnar også i det østerriksk-iranske koret fra (2011-2012), og opptrådte i Mozarts messe i c-moll på Fajr Music Festival under Maestro Christian Schultz’ ledelse. I tillegg til sin praktiske opplæring, har Golnar fullført kurs i musikkverdsetting og filmmusikk med Mr. Hossein Yassini (2013-2014), samt privattimer i harmoni med Mr. Kiawasch Sahebnasagh (2013). Golnar har deltatt på forskjellige sangmesterklasser, inkludert de ledet av professor Jasmin Martorell, Pierre-Yves Binard, Burkhart Kehring, Stefano Anselmi og Evelyn Schörkhuber. Siden 2017 har Golnar vært vokalpedagog og sanger mens hun tok en mastergrad i menneskerettigheter og multikulturalisme ved Universitetet i Sørøst-Norge, med fokus på musikkens rolle i «Woman, Life, Freedom»-bevegelsen i Iran.