Dato: 23. april 2025

Tid: 08.30-12.00 (Registrering og enkel frokost fra kl. 08.00)

Sted:
Chr. Krohgs gate 32, 0186 Oslo. Auditorium FAU101 (1.etg), Høyskolen Kristiania

Meld deg på her
(obligatorisk påmelding)
Arrangementet er gratis

Er du forsker og savner et nettverk for forskningskommunikasjon? 
Dette årlige seminaret er en møteplass for forskere fra hele landet for felles inspirasjon og diskusjon om formidling og forskningens samfunnseffekter. Målet er å gi deg som forsker inspirasjon til å bli en bedre og tryggere forskningskommunikatør. 

Her er noen av spørsmålene som blir berørt under årets seminar: 

  • Hvordan kan forskningskommunikasjon være et verktøy for samfunnsendringer?
  • Hvordan snakker vi best med politikere om forskning?
  • Hvordan kan jeg gjøre kommunikasjon til del av jobben som forsker?
  • Hvordan kan jeg bruke formidling til å knytte kontakter både i og utenfor akademia?
  • Hvordan når jeg gjennom med forskningen i mediene? 

Program (oppdateres):  

07.45 - 08.30: Registrering og enkel frokost 

08.30-08.35: Velkommen ved Trine Meza, rektor ved Kristiania og Christen Krogh, rektor, OsloMet

08.35-08.55: Hva kjennetegner prosessen der forskning gjør en forskjell i samfunnet? Magnus Gulbrandsen, Osiris, Oslo Institute for Research on the Impact of science (UiO)

08.55-09.10: Hvordan gjøre forskningskommmunikasjon til en integrert del av forskerjobben, Audun Farbrot, seniorrådgiver kommunikasjon, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)

09.10-09.20: Forskernes rolle i desinformasjonens tid, Kristin Skare Orgeret, Institutt for journalistikk og mediefag, OsloMet

09.20-09.30: Pause 

09.30-09.45: Hvordan snakke om forskning i mediene? Ingeborg Senneset, samfunnsdebatant, journalist og forfatter

09.45-10.15:  Slik jobber vi med forskningskommunikasjon og samfunnseffekter (impact)

To miniforedrag

  • Hva om vi bruker teater til å formidle forskning på folks dramatiske opplevelser i barnevernet? Audun Formo Hay, psykologspesialist i samfunnspsykologi og forsker, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)
  • Formidling og impact fra et EU-finansiert forskningsprosjekt om barn og unges digitale hverdagsliv, Christer Hyggen, forsker ved Nova, OsloMet 

10:15-10.25: Tips til hvordan du skriver godt om impact i forskningssøknader, Miriam Dahl, senior kommunikasjonsrådgiver, CICERO Senter for klimaforskning

10.25-10.40: Pause 

10.40-10.50 Hvordan gjøre vitenskap uunnværlig i politikken?, Ketil Raknes, førsteamanuensis og leder for institutt for kommunikasjon, Kristiania

10.50-11.20: Panelsamtale: Bør forskere aktivt ta stilling i politiske eller normative spørsmål?

Kristin Halvorsen, direktør, CICERO Senter for klimaforskning

Ketil Raknes, førsteamanuensis/instituttleder, Institutt for kommunikasjon, Kristiania

Gunhild Alvik Nyborg, forsker, Oslo Universitetssykehus (OUS)

Thomas Evensen, spesialrådgiver, Norges forskningsråd

Ordstyrer: Anine Kierulf, førsteamanuensis, Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo

11.20-12.00: Lunsj

Om innledere og paneldetagere:

Magnus Gulbransen

Magnus Gulbrandsen er professor ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK) ved Universitetet i Oslo. Han forsker på forholdet mellom forskning og næringsliv, innovasjonspolitikk og hvordan akademiske institusjoner samhandler med industrien. Han leder forskningssenteret OSIRIS som undersøker hvordan forskning påvirker samfunnet.

Kristin Skare Orgeret

Kristin Skare Orgeret er en ledende forsker innen journalistikk og mediers rolle i krig og konflikt, hvor ytringsfrihet er et gjennomgående tema. Hun er en aktiv formidler i mediene og er blant annet fast medlem av NRKs Fredagspanel, og bidrar fast i NRKs Helgemorgen der hun kommenterer og analyserer aktuelle saker fra et medieperspektiv. Orgeret er professor ved Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet

Ingeborg Senneset

Ingeborg N. Senneset er journalist i Aftenposten, styremedlem i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN,  utdannet sykepleier, foredragsholder, og tidligere blogger og redaktør. Hun jobber med debatt, kommentar og nyheter. Senneset har markert seg innenfor tema som psykiatri, helse, menneskerettigheter, kritisk tenkning, vitenskap, religion, antisemittisme, vaksinemotstand, monarki, humanisme og mediekritikk.

Ketil Raknes

Ketil Raknes er en førstamanuensis og leder ved institutt for kommunikasjon på Krisiania. Hans forsker på hvordan lobbyister overbeviser politikere, hvilke retoriske strategier som er mest effektive, og hvorfor noen lobbyister lykkes bedre enn andre. Han har blant annet studert Stortingets energi- og miljøkomité over flere perioder for å forstå samspillet mellom politikere og lobbyister. Raknes er også tidligere politiker, og var statssekretær i Miljøverndepartementet i Stoltenbergs andre regjering. 

Anine Kierulf

Anine Kierulf er en sentral forsker innen konstitusjonell rett, menneskerettigheter og ytringsfrihet i Norden, og sitter i ledelsen i faggruppen for konstitusjonell rett ved UiO.  Fra 2017-2020 var hun fagdirektør i Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM), der hun nå er spesialrådgiver. I 2021-22 ledet hun et offentlig utvalg som vurderte utfordringer for ytringsfriheten i akademia, se NOU 2022:2 Akademisk ytringsfrihet

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen er direktør ved CICERO Senter for klimaforskning. Halvorsen er tidligere politiker og var medlem av Stoltenberg II-regjeringen fra 2005 til 2013. Hun var Norges første kvinnelige finansminister fra 2005 til 2009 og kunnskapsminister fra 2009 til 2013.

Audun Farbrot

Audun Farbrot har bakgrunn innen journalistikk og kommunikasjon og har skrevet flere bøker om hvordan forskere kan nå ut til et bredere publikum. Han var fagsjef forskningskommunikasjon på Handelshøyskolen BI fra 2003 til 2019. I perioden 2019 – 2022 var han fagsjef forskningskommunikasjon og leder for avdeling for forskningskommunikasjon og innovasjon ved Kristiania. I dag jobber han som seniorrådgiver på Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo (AHO).

Audun Formo Hay

Audun Formo Hay er psykologspesialist i samfunnspsykologi og fullfører for tiden sin doktorgrad i tjenestedesign ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Han underviser også ved UiO i ulike etterutdanninger for psykologer og psykiatere. I sin forskning ser han på hvordan vi kan skape mer fleksible offentlige tjenester, med særlig vekt på hvordan vi fremmer konstruktiv dialog rundt motsetninger og konflikter i barnevernet.

Christer Hyggen

Christer Hyggen er seniorforsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, ved OsloMet. Hans forskningsportefølje omfatter forskning på arbeidsledighet, sosiale ytelser og fattigdom, frafall i videregående skole, ungdomsledighet, overgangen fra ungdom til voksenliv og marginaliseringsprosesser. I den senere tid har han vært opptatt av digital oppvekst. Han har blant annet vært medlem i det regjeringsoppnevnte Skjermbruksutvalget og vært med i EU-prosjektet DigiGen – der man så på hvordan digitalisering og teknologiutvikling påvirker barn og unges liv. Hyggen har i lang tid vært en aktiv forskningsformidler. 

Miriam Dahl

Miriam Dahl er spesialisert innen kommunikasjon og internasjonale relasjoner, inkludert ni års arbeid med EU- og EØS-saker for den norske regjeringen og EØS/EFTA i Brussel. Hun har tidligere jobbet som journalist i Norge og har en mastergrad i internasjonale relasjoner og europeiske studier fra Central European University i Budapest. Hun jobber i dag som senior kommunikasjonsrådgiver ved CICERO Senter for klimaforskning.

Gunhild Alvik Nyborg

Lege og samfunnsøkonom Gunhild Alvik Nyborg har en doktorgrad i epidemiologi og har siden 2018 jobbet som forsker på autoimmune sykdommer ved OUS og på langtidseffekter av SARS-CoV-2 ved ved New England Complex Systems Institute i USA. Nyborg ble kjent under pandemien da hun advarte om korona ved forklare r-tallet i Debatten i mars 2020. Hun ble utstøtt av egne kolleger og opplevde mye motbør, før Nakstad to år senere i sin bok "Kode Rød. Kampen for det vakre" ga henne rett.

Thomas Evensen

Thomas Evensen er spesialrådgiver i Norges foskningsråd (NFR) med ansvar for forskningskommunikasjon. Han sitter også i arbeidsgruppen til Science Europe om forskningskommunikasjon og har nylig gjennomført en større undersøkelse blandt norske forskere om hvordan de ser på forskningsformidling og betydningen av denne.

Har du spørsmål om arrangementet? Kontakt Tove Rømo Grande: toveromo.grande@kristiania.no.

Arrangementet er et samarbeid mellom: