Er USA på vei til å bli et personalistisk diktatur?
Historien viser at stegene mot et personalistisk diktatur skjer gradvis, slik at overgangen virker mindre tydelig og ofte rettferdiggjøres som nødvendig. Er USA under Trump på vei til å bli et personalistisk diktatur?
Dato: onsdag 26. februar
Tid: 08.30 – 09.30 (enkel frokost og kaffe fra kl. 08.00)
Sted: Kirkegata 23-25 i Oslo, 4. etasje, rom D4-02
Påmelding: Klikk her!
NB: Obligatorisk påmelding
Bare dager etter at Trump ble innsatt, startet han kampanjen for å få kontroll over hele det amerikanske statsapparatet. Bør vi få panikk over det som nå skjer i USA eller er det amerikanske demokratiet sterkt nok til å slå tilbake? På dette frokostmøtet spør vi hva forskningen kan fortelle oss om det som nå skjer i USA. Hva er det som skjer når demokratier gradvis dør og hvorfor er det så vanskelig å stoppe disse prosessene?
Vi spør også om de som nå kjemper for demokratiet i USA kan lære noe av lignende prosesser i andre land som Ungarn og Polen? Og hva betyr det for lille Norge å leve i en verden der autoritære kreftene er på fremmarsj. Må vi være forberedt på at autoritære krefter får fotfeste i vårt eget demokrati?
Program:
08.00 – 08.30
Lett frokost og mingling
08.30 – 08.40
Ser vi et oppsving av personalistiske diktaturer? Hvorfor nå?
Innledning ved Carl Henrik Knutsen, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og en av Norges ledende eksperter på demokrati, autoritære regimer og politiske institusjoner.
08.40 – 08.50
Hva skjer med mediene når et land blir autoritært?
Innledning ved Bente Kalsnes, professor og medieforsker ved institutt for kommunikasjon, Høyskolen Kristiania.
08.50 – 09.30: Debatt
I panelet: Carl Henrik Knudsen, Bente Kalsnes og Jacob Nyrup.
Moderator: Ketil Raknes, førsteamanuensis og instituttleder ved institutt for kommunikasjon, Høyskolen Kristiania.
Om paneldeltakerne:
- Carl Henrik Knutsen er professor i statsvitenskap ved UiO. Knutsen er med i ledelsen av prosjektet Varietes of Democracy der 3000 forskere samarbeider å kode enorme mengder med opplysninger om demokrati og diktatur i verden
- Bente Kalsnes er professor i politisk kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania. Kalsnes forsker blant annet på desinformasjon og falske nyheter. Kalsnes var akkurat med i et ekspertutvalg som så på hvordan vi skal hindre uønsket påvirkning av valg i Norge.
- Jacob Nyrup, førsteamanuensis i statsvitenskap ved UiO. Nyrup jobber blant annet med et globalt prosjekt som ser på hvordan autoritære regimer oppstår, overlever og forvitrer.