Dato: 17. april 

Tid:
08.30 - 12.45

Sted:  
Chr. Krohgs gate 32, 0186 Oslo  

Rom: FAU-101 (1.etg) 

Meld deg på  


Er du forsker og savner et nettverk for forskningformidling?
Seminaret er en møteplass for forskere fra hele landet for felles inspirasjon og diskusjon om formidling. Målet er å gi deg som forsker gode råd og tips for å bli en bedre og tryggere forskningsformidler. 


Her er noen av spørsmålene som blir berørt under seminaret:

  • Hvordan blir jeg en bedre forsker av å formidle forskning?
  • Hvordan kan jeg bruke formidling til å knytte kontakter både i og utenfor akademia?
  • Hvordan når jeg effektivt ut til et bredere publikum med forskningen min?
  • Hvordan kan jeg bli en trygg og selvstendig stemme i mediene?
  • Hvordan skaper vi en god ytringskultur?


Program:


07.45 - 08.30: Registrering og enkel frokost

08.30 - 08.40: Velkommen ved Trine Meza, rektor ved Kristiania og Christen Krogh, rektor ved OsloMet

08.40 - 09.30: En forskningsbasert sjekkliste for effektiv formidling, Jo Røislien, professor og matematiker ved Universitetet i Stavanger

09.30-09.50: Pause

09.50- 10.00: Ti tips for å nå gjennom med forskning i mediene, Axel Kjær Vidnes, redaktør i forskning.no

10.00 - 10.45: Fra nerd til naturkjendis, Anne Sverdrup-Thygesson, professor i biologi ved Norges Miljø og Biovitenskapelige universitet (NMBU)

10.45 - 11.00: Pause

11.00 - 11.45: Panelsamtale: Fra ord til handling - Hvordan sikrer vi en god ytringskultur i akademia?

Paneldeltakere: 

Guro Ødegård, instituttdirektør NOVA, OsloMet

Jonas Kristiansen Nøland, førsteamanuensis, Institutt for elektrisk energi,  NTNU 

Helene Tronstad Moe, førsteamanuensis, Institutt for ledelse og organisasjon, Kristiania 

Jørgen Watne Frydnes, leder Norsk PEN og leder av Den norske Nobelkomite (ordstyrer)

11.45 - 12.45: Lunsj med kåseri av Runar Døving, professor i sosialantropologi, Institutt for markedsføring, Kristiania

Bonus: Har du en kronikkidé i magen?
Som deltager på seminaret kan du sende inn et utkast til kronikk på forhånd. I kort speed-date med rådgivere under lunsjen får du muntlig tilbakemelding for å jobbe med teksten for at den blir klar for debattredaksjonene. Send tittel, ingress og første avsnitt. Sett opp punktene du vil ha med i hoveddelen i stikkordsform. Formuler forslag til slutten. Send ditt utkast til kunnskap@kristiania.no. Vi gir tilbakemeldinger på 20 utkast etter førstemann-til-mølla-prinsippet. 


Mer om programmet:

Jo Røislien

Kl. 08.40-09.30: En forskningsbasert sjekkliste for effektiv formidling

Professor Jo Røislien presenterer fire kjennetegn på effektiv kommunikasjon: Tillitt, Emosjoner, Narrativer og Kreativitet. Foredraget har utspring i et forskningsprosjekt med den nylige pandemien som utgangspunkt. Røislien byr på nyttige verktøy for alle som har et budskap å formidle.

Med sin særegne fortellerstil, rik på eksempler fra populærkultur og studier fra en rekke fagfelt, forklarer han hva som faktisk skjer når mennesker kommuniserer, og hvordan vi kan utnytte dette til vår fordel.

Jo Røislien er en prisvinnende vitenskapsformidler, professor i medisinsk statistikk, forfatter, programleder og populær foredragsholder.

 

Aksel Kjær Vidnes

09.50: Ti tips for å nå gjennom med forskning i mediene  

Aksel Kjær Vidnes er en norsk journalist og redaktør. Fra 2022 er han ansvarlig redaktør i forskning.no, hvor han tidligere også har vært debattredaktør.

Anne Sverdrup-Thygeson

10.00-10.45: Fra nerd til naturkjendis

Anne Sverdrup-Thygeson er en av Norges mest profilerte og entusiastiske formidlere av kunnskap om insekter og natur. Hun er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, der hun forsker og underviser i naturforvaltning og biomangfold. Hun mottok Bonnevie-prisen i 2018 og Forskningsrådets formidlingspris i 2020.

Tidligere har hun skrevet bøkene Insektenes planet, Insektenes hemmeligheter, På naturens skuldre og Insekter i Norge, som er oversatt til en rekke språk.  Insektenes planet ble nominert til Brageprisen, var på Sunday Times’ bestselgerliste og ble kåret til en av de ti viktigste bøkene om vitenskap av The Smithsonian i USA. På naturens skuldre ble nominert til Kritikerprisen. Hun er dessuten fast spaltist i Klassekampen og Morgenbladet og fagformidler i NRK Radios Abels Tårn.

Runar Døving

Runar Døving er sosialantropolog og forsker ved Kristiania. Han oppsummerer seminaret med sine spissfindige formuleringer i form av et kåseri. 

 

Om paneldeltakerne: 

Guro Ødegård

Guro Ødegård er forsker og instituttdirektør ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet. Hun er en dreven formidler på forskningsfeltet ungdom og demokratisk deltagelse, samtidig som hun er veldig engasjert i temaet ytringskultur for forskere. Hun er både opptatt av forskernes individuelle ansvar og ledelsen og institusjonenes ansvar. 

Jonas Kristiansen Nøland

Jonas Kristiansen Nøland er førsteamanuensis ved Institutt for elektro, IT og kybernetikk på NTNU. Han har engasjert seg i debatten om norsk energiomstilling og spesielt om rollen atomkraft kan spille som en del av løsningen på klimaproblemet. Nøland havnet midt i mediestormen som forskningformidler da tidligere NTNU-rektor Anne Borg tok pennen fatt i Dagens Næringsliv og kritiserte medieutspillene hans. 

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er førsteamanuensis i organisasjonspsykologi ved  Kristiania. Moe foreleser og forsker innen temaene differensialpsykologi, organisasjonspsykologi, rekruttering og ledelse. Hennes forskning inkluderer det biologiske grunnlaget for ledelse, personlighet og seleksjonsmetoder. Moe er en aktiv forskningsformidler, blant annet som fast ekspert i Aftenpostens karrierespalte. 


Ordstyrer

Jørgen Watne Frydnes

Jørgen Watne Frydnes er generalsekretær i Norsk PEN, en ideell og uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for ytringsfrihet. Fra 2011 til høsten 2023 var han daglig leder av Utøya AS. Han har siden 2021 vært medlem av Den norske nobelkomiteen, og tiltrer i 2024 som komiteens leder.

Arrangementet er et samarbeid mellom: