Norske bedrifter, AI og EU-kommisjonen
Norske bedrifter, organisasjoner og akademia kan påvirke EU-kommisjonens strategier for kunstig intelligens, data og robotikk. Og det er enkelt.
EU-kommisjonen har et instrument som er en slags public-private partnership (PPP), hvor kommisjonen er den offentlige partneren mens den private partneren er en organisasjon om samler europeiske interessenter. Kommisjonen bruker slike PPPer for å få innspill til hvordan den best kan bidra til å møte behovene i arbeidsmarkedet og næringslivet. Kommisjonen har etablert en PPP innen AI, data og robotikk, og deres partner her er the AI, data and robotics Association (Adra). Adras arbeid går blant annet ut på å skrive og holde oppdatert skriver en såkalt SRIDA (Strategic Research, Innovation and Deployment Agenda) for AI, data, og robotikk som kommisjonen vil basere sin strategi på, og bidra til utformingen av utlysningene. Sammen skal Adra og kommisjonen lyse ut prosjekter med budsjetter på rundt 26 milliarder kroner for industri- og arbeidslivsrettede AI, data og robotikkprosjekter i de neste årene.
Her kan norske interessenter delta. Mye av dette arbeidet vil foregå i arbeidsgrupper innen områder som spenner fra policy til standardisering, via andre områder som for eksempel lovgivning og etikk. Det ville være fabelaktig om norske organisasjoner og bedrifter meldte seg på, påvirket utviklingen, og påvirket kommisjonens strategi, og bidro til at utlysningene blir nyttige for norsk arbeidsliv og næringsliv. Deltakelse i disse arbeidsgruppene gir innsikt i prosessene, mulighet til å påvirke utlysningene, innsikt i innholdet i utlysningene lenge før de blir offisielle, og et større nettverk av potensielle partnere. Det er imidlertid kun medlemmer av Adra som kan delta i dette arbeidet. Institusjonene må derfor melde seg inn i Adra, og det har en årskontingent på 2 000 euro for små bedrifter og akademia og opp til 10 000 euro*) for store bedrifter. Hvis dette har interesse kan du melde inn institusjonen din før du betaler kontingent – det er en enkelt oppskrift for det her og her. Som medlem kan du også stå til valg til styret og stemme på styremedlemmer (og melder du inn i løpet av 16. februar kan du påvirke sammensetningen av styret i årets General Assembly).
Adra har indirekte tilknytning til Norge. Adra ble etablert av fem organisasjoner, og CLAIRE, euRobotics, Big Data Value Association (BDVA), ELLIS og EurAI. CLAIRE er er tett knyttet til den norske AI-organisasjonen NORA (Norwegian AI Consortium). De ble etablert samtidig og NORA er norgeskontor for CLAIRE. CLAIRE har blitt en stor organisasjon med 450 AI-labber fra 38 land som medlemmer, 4 000 AI-forskere og teknologer som indviduelle støttespillere, og kontorer i 9 europeiske byer. (Og til slutt, jeg er involvert i både Adra, CLAIRE og NORA, og har vært med på å etablere dem.)