Jubileer og jubileumsbøker
Lenker til jubiluemsbøker:
NKS har en lang tradisjon for å feire sine runde år, ofte med storslåtte markeringer. Både 50-årsjubileet og 75-årsjubileet ble feiret i Universitetets aula i Oslo sentrum. Kong Olav V var stede ved 50-årsjubileet og hadde også takket ja til å komme ved det neste store jubileet, men ble dessverre syk. Til begge jubileene ble det utgitt omfattende jubileumsbøker.
Ved 100-årsjubileet er det viktigere enn noen gang å sørge for at disse fortellingene om NKS’ storhetstid blir tilgjengelig for ettertiden. Derfor er begge bøkene nå tilgjengelige i elektronisk form. Det er lagt vekt på å lage de elektroniske versjonene så like originalene som mulig, og vi skylder mediehuset 07 Media stor takk for pietetsfull digitalisering.
Tre jubileer
50-årsjubileet 1964
Kong Olav V var til stede ved 50-årsfeiringen i Universitetets aula. Han ble ført inn på rød løper av adm. dir. Carl L. Mortensen. Det var gode grunner til å feire. Så mange som 80 000 aktive elever fulgte brevundervisningen i NKS i jubileumsåret. NKS hadde fått et nytt, helt moderne trykkeri i 1962 – NKS Trykkeri A/S – og i september 1964 flyttet NKS inn i et eget bygg i Industrigata 41.
Einar Boyesen ble engasjert til å skrive jubileumsboka, Norsk Korrespondanseskole giennom 50 år. Han var pensjonert ekspedisjonssjef i Kirke- og undervisningsdepartementet og hadde også arbeidet i NKS i flere år under krigen. Innen embetsverket hadde han vært en brobygger mellom myndighetene og de private brevskolene.
75-årsjubileet 1989
75-års jubileet ble også feiret i Universitetets aula med et omfattende program. Gjennom 75 år hadde NKS vært landets største brevskole og i 1989 hadde skolen utviklet seg på en rekke områder til en multimedie kunnskapsbedrift med et bredt nedslagsfelt i norsk utdanning. Bedriften NKS besto av tre institusjoner: NKS Fjernundervisning, NKS Høgskole og NKS-Forlaget.
I 1987 fikk Bedriftshistorisk Senter ved Bedriftsøkonomisk Institutt i oppgave å beskrive NKS og fjernundervisningen i Norge 1914-1989. Jubileumsboka fikk navnet NKS En bedrift i norsk skole og viste blant annet hvordan NKS og brevskolene løste utdanningsoppgaver som den offentlige skolen ikke tok seg av. Rolv Petter Amdam og Ove Bjarnar var bokas forfattere.
90-årsjubileet 2004
90-årsjubileet ble som vanlig feiret både med en konferanse og stor fest. I de 15 årene siden det forrige store jubileet hadde NKS-stiftelsen gjennomgått store organisasjonsmessige forandringer: NKS-Gruppen var etablert. Campus Kristiania var i støpeskjeen med ny administrerende direktør, Solfrid Lind. Representanter fra Stortingets utdanningskomite deltok i en paneldebatt om NKS’ og privatskolers plass i utdanningsnorge.
Forfatter Rolf Petter Amdams foredrag om NKS’historie
Forfatter Rolv Petter Amdam ble invitert til å holde et foredrag om boka fra 75-års jubileet ved skolens 90-års jubileum i 2004. Han innledet foredraget sitt slik:
«For meg er jubileet ei anledning til å reflektere tilbake på NKS’ historie, ei historie som eg saman med kollega Ove Bjarnar hadde høve til å gå djupare inn på då vi skreiv NKS’ historie til 75 års jubileet i 1989. La meg derfor som ein første refleksjon få starte dette innlegget med ei personleg bekjenning. Arbeidet med å skrive NKS si historie var for meg eit av dei mest spennende og lærerike prosjekta eg nokon gong har vore med på. Og med lærerikt meiner eg her det å lære noko verkeleg nytt – det å oppleve at tidlegare forestillingar har blitt snudd opp ned under prosessen.»