Populærmusikk

Opptaksprøven til Bachelor i populærmusikk

Opptaksprøven

Opptaksprøven til Bachelor i populærmusikk har fire deler: Prøvespill på hovedinstrument, gehørtest, samtale og teoritest.

Alle som søker BA Populærmusikk vil bli innkalt til fysiske opptaksprøver på vårt Campus. Opptaksprøvene foregår fra 5. til 7. mai 2025.

Alle søkere har en 30 minutters individuell opptaksprøve med prøvespill på hovedinstrument, gehørtest og samtale. I tillegg til denne har alle en teoritest. Alt vil foregå på samme dag, og du vil få egen innkalling med dato og oppmøtetidspunkt.

Den individuelle opptaksprøven varer i ca. 30 minutter. Hovedinstrument teller 40 prosent, og de tre andre kriteriene teller 20 prosent hver (inkludert teoritest). For hovedinstrumentdelen står du fritt i hva du vil fremføre innenfor en tidsramme på ca. 10 minutter. 

Vi ønsker å høre deg med en form for komp, som aller enklest kan være i form av en lydfil. Du kan også ta med flere musikere, men da må du gjøre det så enkelt som mulig med opp- og nedrigg innenfor tiden vi har.  

Gehørtesten skjer muntlig rett etter prøvespillet (detaljer om innhold finnes i skjemaet med vurderingskriterier, se nedenfor). I samtalen ønsker vi å bli litt nærmere kjent med deg. Vi er opptatt av hvorfor du har valgt å søke populærmusikkstudiet hos oss, og vil gjerne finne ut noe om din faglige bakgrunn og ditt potensial.  

I tillegg til den individuelle opptaksprøven har du en skriftlig teoritest. Denne ligner på teoritester ved andre høyere utdanningsinstitusjoner i musikk og dekker grunnleggende notasjon og teorikunnskap, men den har ingen oppgaver knyttet til klassisk satslære eller musikkhistorie (detaljer om innhold finnes i tabellen med vurderingskriterier, se nedenfor).

Hvem vurderer prøven din?

Komiteen består av to lærere og en tredjeårs-student. Komitéen ser og lytter etter musikalitet / uttrykk, originalitet / kreativitet, formidling, form- og sjangerforståelse, musikalsk potensial og generell instrumentbeherskelse. 

Etter gjennomført opptaksprøve

Søkere som består opptaksprøven, blir rangert på bakgrunn av denne. Når rangeringen er klar, får du beskjed på e-post om du får tilbud om studieplass eller plass på venteliste. Er du på venteliste, får du beskjed om hvilken plass du har. Blir det ledig plass for ditt instrument, sender vi ut tilbud i henhold til plassering på venteliste. 

Generell studiekompetanse

Ved opptak til dette studieprogrammet er det mulig å søke unntak fra kravet om generell studiekompetanse, jf. Forskrift om opptak til høgare utdanning §3-6. Unntaket gjelder for søkere som fyller spesielle faglige krav og kan dokumentere spesielle faglige evner. Dokumenteringog vurdering av faglige evner skjer gjennom studiets opptaksprosess.  

For å søke unntak fra kravet om generell studiekompetanse, sender du en e-post tilopptak@kristiania.noder du opplyser omat du ønsker å bli vurdert på kunstnerisk grunnlag.Merk e-posten med: «Søknad om unntak fra krav om generell studiekompetanse – (studieprogram)».Om du har søkt flere program ved Kristiania som kan gi unntak fra krav om generell studiekompetanse etter §3-6, ber vi om at du sender én e-post per studieprogram det gjelder. 

Ved eventuell sykdom

Av praktiske grunner kan det ikke holdes av studieplasser i det ordinære opptaket som følge av sykdom i opptaksperioden. Søkere som blir syke kan innkalles til utsatt opptaksprøve dersom det er ledig plass på det aktuelle studieprogrammet etter det ordinære opptaket.  

Søkere som blir syke i forbindelse med en opptaksprøve, må så raskt som mulig sende skriftlig beskjed til opptak@kristiania.no vedlagt eventuell søknad om utsatt søknadsprøve.  

Vurderingskriterier

Når vi vurderer opptaksprøvene, benytter opptakskomitéen et sett definerte vurderingskriterier. Tabellen nedenfor viser hvilke kriterier vi benytter ved dette programmet, hva vi legger i hvert kriterium og ved hvilke deler av opptaket vi benytter det enkelte kriterium. Beskrivelsene skal bidra til at institutt, opptakskomité og søker har felles forståelse for hva som vektlegges. Hvert kriterium vurderes i henhold til høyskolens vurderingsskala.  

Første kolonne, Kriterium, viser de enkelte kriteriene som benyttes. Andre kolonne, Begrunnelse / beskrivelse, gir nærmere informasjon om hvilke faglige kvaliteter og kompetanser vi ser etter når vi skal rangere søkere. Siste kolonne, Vurderingsgrunnlag, forteller hvilke deler av søknaden og opptaksprøven vi benytter når vi vurderer hvert kriterium. 

Kriterier

Kriterium 

Begrunnelse/beskrivelse 

Vurderingsgrunnlag 

Ferdigheter på hovedinstrument 

Ferdighetsnivå testes praktisk. Vurderingskriterier, prøvespill: Musikalitet 
/ uttrykk, originalitet / kreativitet, formidling, 
form- og sjangerforståelse, musikalsk potensiale, generell instrumentbeherskelse. 

Prøvespill varighet ca. 10 min. Vekt 40%. 

Gehør  

Ferdighetsnivå testes muntlig. Treklanger 
og firklanger (lytte og gjenkjenne), skalaer (synge dur-/moll-skalaer), intervaller (lytte og gjenkjenne, synge), melodifraser (lytte og synge), rytme (lytte og klappe/gjengi). Kobling av grunnleggende teoretisk forståelse og praktisk ferdighet er en viktig kompetanse her.  

Muntlig gehørtest, varighet ca. 10 min. 
Vekt 20%  

Refleksjon  

Refleksjon, kommunikasjon, motivasjon, samarbeid: Søkerens evne til å 
kunne reflektere over, og kommunisere om, egne estetiske valg; musikalsk, skriftlig og muntlig. Søkerens interesse for, og kjennskap til fagfeltet, og tanker om hvordan hun/han vil bruke utdanningen i sin videre karriere.  

Samtale, varighet ca. 10 
min. Vekt 20%. Samtalen 
tar utgangspunkt i søknad med egenvurdering inkludert vedlagt dokumentasjon og attester.  

Teorikunnskap  

Kunnskapsnivå testes skriftlig. Grunnleggende notasjon, besifring, tonenavn, intervaller, fortegn, transponering og trinnanalyse, skalaer og form-notasjon (tegn som DC, coda mv).  

Skriftlig teoritest, varighet inntil én time. Vekt 20%.  

Bildelenke til kontaktside.

Spørsmål om utdanning?

Våre dyktige studentambassadører kan svare deg, uansett hva du lurer på. De er studenter selv, og har god kjennskap til våre studier, opptaksprosessen, frister og det å være student hos oss.
Snakk med en student