Skuespill

Drømmer du om en karriere innen skuespill? Søk Bachelor i Skuespill på Kristiania!

For å bli tatt opp til Bachelor i Skuespill må du sende inn en søknad innen fristen og bestå en praktisk opptaksprøve (audition).

Frist for å sende inn søknad og laste opp egenvurdering er 15. februar.

På Kristiania verdsetter vi mangfold og ønsker at scenekunsten skal speile samfunnet rundt oss. Vi oppfordrer derfor sterkt personer med minoritetsbakgrunn eller minoritetskompetanse til å søke.

Slik søker du:

  1. Send inn studiesøknad via studiesiden innen 15. februar!
  2. Fyll ut egenvurderingsskjemaet, som benyttes for å invitere til opptaksprøven.

Alt leveres enkelt via Mitt Kristiania

Søkere til innpass i 2. eller 3. studieår

Søkere kan søke om faglig godkjenning av utdanning (innpass av tidligere bestått høyere utdanning) fra norske eller utenlandske institusjoner, jf. universitets- og høyskoleloven kapittel 9. Kandidater for faglig godkjenning følger den samme opptaksprosessen som øvrige søkere, og vil bli rangert og tilbudt plass dersom det er ledig i aktuelt årstrinn. 

Opptaksprøven

Del 1

Følgende 3 oppgaver skal presenteres for en opptaksjury og prøven foregår i Oslo. Hvis du er forhindret og ikke kan møte fysisk ta kontakt med juryleder Espen Løvås for avtale om innlevering av digital prøve. 

Oppgave 1 - Monolog (3-4 minutter)  

Du skal fremføre en monolog for opptaksjuryen. Teksten du bruker i monologen kan være et utdrag fra et teaterstykke eller fra andre former for tekster. Du bør velge noe du liker og synes du forstår. Monologen skal fremføres utenat.  

Oppgave 2 – “ Kunstnerisk uttrykk “ ( 2 minutter ) 

Vi ønsker å se flere sider av deg! Lag et kunstnerisk bidrag på maks 2. minutter. “Kunstnerisk” kan være alt fra sang, bevegelse/ koreografi, rap/ spoken word, dikt, egen tekst/ poesi eller andre ferdigheter som er spesielle for deg-og som du kan presentere gjennom et kunstnerisk uttrykk. 

Oppgave 3 - Refleksjon  

Velg et skuespill, en bok eller en teateroppsetning som har gjort inntrykk på deg. Fortell oss kort ( 1-2 min ) hva det er med denne opplevelsen som gjør at den betyr noe spesielt for deg.  

Del 2

Søkere som går videre til andre opptaksprøve vil få nye oppgaver, bl.a. en eller flere dialoger som skal øves inn før prøven, samt improvisasjon, koreografi og bevegelse i gruppe. Prøven foregår i Oslo og søkerne være fysisk tilstede. Prøven avsluttes med et intervju, hvor vi snakker om hvorfor du har valgt å søke skuespillstudiet hos oss, og for å lære mer om din faglige bakgrunn og potensiale. Informasjon og materiale til andre opptaksprøve blir sendt til de som består første opptaksprøve

Når er de praktiske opptaksprøvene?

  • 1. prøve: 1 dag i uke 8 (Dag og tid etter innkalling)
  • 2. prøve: (hvis man går videre fra 1. prøve) 1 hel dag, enten 8., 9., 15. eller 16. mars

Vurdering av søkere

Opptaksprøven vurderes av en opptakskomite som rangerer søkerne. De best kvalifiserte søkerne vil bli tilbudt plass, øvrige kvalifiserte søkerne settes på venteliste, mens ikke-kvalifiserte får avslag.

Halvparten av studieplassene er forbeholdt søkere med førstegangsvitnemål, men men selve rangeringen mellom søkere skjer kun på bakgrunn av den avlagte opptaksprøven og karakterer har ingen betydning.

Unntak fra krav til generell studiekompetanse

Ved opptak til dette studieprogrammet er det mulig å søke unntak fra kravet om generell studiekompetanse, jf. Forskrift om opptak til høgare utdanning §3-6. Unntaket gjelder for søkere som fyller spesielle faglige krav og kan dokumentere spesielle faglige evner. Dokumenteringog vurdering av faglige evner skjer gjennom studiets opptaksprosess.

For å søke unntak fra kravet om generell studiekompetanse, sender du en e-post tilopptak@kristiania.noder du opplyser omat du ønsker å bli vurdert på kunstnerisk grunnlag.Merk e-posten med: «Søknad om unntak fra krav om generell studiekompetanse – (studieprogram)».

Om du har søkt flere program ved Kristiania som kan gi unntak fra krav om generell studiekompetanse etter §3-6, ber vi om at du sender én e-post per studieprogram det gjelder.

Vurderingskriterier

Vurderingskriteriene som vi benytter under opptaksprøven:

OPPTAKSPRØVE 1, individuell 

KRITERIUM 

BESKRIVELSE 

OPPGAVE 

Refleksjon 

Evne til å analysere og utforske en scenetekst. Kognisjon.  

Refleksjon 

Monolog 

Scenisk nærvær 

Situasjonsforståelse. Evne til å formidle. Scenisk intensitet, ekspressiv kraft 

Monolog 

Kunstnerisk uttrykk 

OPPTAKSPRØVE 2, ensemble, smågrupper, individuelle intervjuer 

KRITERIUM 

BESKRIVELSE 

OPPGAVE 

Kroppsbeherskelse 

Fleksibilitet, partnerkontakt. Kroppskontroll, variert eller utforskende bruk av kropp  

Improvisasjon i bevegelse, koreografi 

Samarbeid og kommunikasjon 

Hvordan søkeren kommuniserer i gruppe, og viser evne til å dele og bidra til helheten. Evne til å gi fokus til noe(n) utenfor seg selv 

Evne til å uttrykke seg muntlig og konstruktivt. Saklighet. Organisering av arbeidet under tidspress.  

Improvisasjon 

Kunstnerisk kompetanse 

 

Evne til å foreslå tolkninger av sceniske karakterer. Hvordan søkeren formidler tekst. Evne til å engasjere seg i uprøvd materiale. Hvordan man lytter til andre i scenisk arbeid. Evne til å gi og ta imot i fysisk og verbalt samspill 

Dialog, improvisasjon 

Konkret fantasi 

Evne til å forestille seg en situasjon og kunne handle deretter. Evne til å vise spontanitet og variasjon. 

Dialog  

Forkunnskaper/ motivasjon 

Evne til selvrefleksjon; kunne kommunisere om egne muligheter og begrensninger på en adekvat måte  

Intervju 

Bildelenke til kontaktside.

Spørsmål om utdanning?

Våre dyktige studentambassadører kan svare deg, uansett hva du lurer på. De er studenter selv, og har god kjennskap til våre studier, opptaksprosessen, frister og det å være student hos oss.
Snakk med en student