Student tester programvare på en smarttelefon. Bachelor i informasjonsteknologi – Frontend- og mobilutvikling ved Høyskolen Kristiania.
Bachelor
Studielengde:3 år

Informasjons­teknologi - Frontend- og mobilutvikling

Vil du lære programmering samtidig som du lager attraktive design? Denne utdanningen byr på svært gode jobbmuligheter.
OpptakÅpent
Student tester programvare på en smarttelefon. Bachelor i informasjonsteknologi – Frontend- og mobilutvikling ved Høyskolen Kristiania.

Nøkkelinformasjon

  • Bachelor
  • Høst 2025
  • Heltid
  • 180 studiepoeng
  • Bergen og Oslo
  • 3 år
  • Norsk

Hva lærer du?

Med denne utdanningen lærer du å utvikle gode nettsteder og mobile løsninger fra A til Å. Uansett om det er snakk om en nettbutikk, et nettsted for en bedrift, eller en app for iOS eller Android, vil du med en bachelor i frontend- og mobilutvikling lære alt du trenger for å levere funksjonelle og attraktive webløsninger. 

Noen av fagområdene du kan lære om: 

Du vil tilegne deg både teknisk erfaring og teoretisk kompetanse som vil gjøre deg attraktiv på arbeidsmarkedet etter fullført utdanning.

Bilde av PC-skjerm som viser et CMS.

Studiemodell

Studiemodellen er et utdrag av programbeskrivelsen. Den gir deg en oversikt over obligatoriske emner og hvilke muligheter du har for praksis, utveksling og spesialisering. Bachelorgraden går over tre studieår. Hvert studieår er delt opp i to semestre. Vi tar forbehold om endringer.
Totalt 180 studiepoeng
60 studiepoeng
1. semester
2. semester

7,5 stp.

7,5 stp.

7,5 stp.

7,5 stp.

15 stp.

7,5 stp.

7,5 stp.
  • DS3103Webutvikling

    Webutvikling er et emne som gir studentene erfaring med framside- (frontend) og baksideteknologier (backend), samt gir kjennskap og innsikt i blant annet Universell Utforming (UU) og brukbarhet (Usability).

    I frontend vil studentene lære både de grunnleggende teknikkene i webutvikling med tanke på HTML, CSS og JavaScript, samt kunne ta i bruk biblioteker og rammeverk. I backend blir det fokus på å lage API med database som kan konsumeres fra frontend. Man skal kunne lage responsive webapplikasjoner som ivaretar interessene til en bruker (ref. UU og brukbarhet).

  • DS3302Interaksjonsdesign

    Hensikten med emnet er å danne et fundament av kunnskaper innen interaksjonsdesign med fokus på utvikling av digitale-løsninger. Emnet tar sikte på å gi en innføring i interaksjonsdesignprosessen og samspillet mellom menneske-maskin. Videre vil studentene få kunnskap om prototyping, identifisering av brukerbehov, designprinsipper, brukskvalitet og tilrettelegging for universell utforming. De vil også få kunnskap om sentrale verktøy knyttet til designprosessen.

  • PGR208Android programmering

    Emnet har til hensikt i å gi en innføring i programmering av mobile løsninger for Android plattformen. Emnet gir en introduksjon til programmering for Android smarttelefoner og kunnskap om muligheter/begrensninger ved mobile enheter. Studenten skal være i stand til å jobbe effektivt i IDE’en (Integrated Development Environment), utforme grensesnittet, programmere i språket som anvendes i utviklingen, hente informasjon fra nettjenester, og kunne gjøre lagring av informasjon på mobiltelefonen.

  • VALUTV999-30Valgemner eller utveksling 30 studiepoeng

    Du kan lese mer om dine valgmuligheter i dette semesteret

    https://kristiania.no/for-studenter/valgemner-og-praksis-4/

  • PG5602iOS programmering

    Emnet har til hensikt å gi en innføring i å lage apper med iOS-plattformen ved å bruke porgrammeringsspråket Swift. Etter fullført emne vil studentene være i stand til å lage applikasjoner som kommuniserer over nettverk, lagrer data lokalt, og tar i bruk grensesnittelementer og patterns som følger plattformen. Undervisning krever en Mac.

  • WAI300Web Application Infrastructure

    Webapplikasjonsinfrastruktur er et kurs som gir studenter praktiske teknologiske ferdigheter og omfattende teoretisk kunnskap innen feltet for webapplikasjonsinfrastruktur i konteksten av rask digital transformasjon.

    Dette kurset fokuserer på mikroservicearkitektur, moderne front-end rammeverk, samt sikre og skalerbare utplasseringer på moderne skyplattformer, og integrasjon og håndtering av databaser. Studentene vil ikke bare tilegne seg tekniske ferdigheter for å bygge robuste webinfrastrukturer, men også forstå hvordan man sømløst kan integrere forskjellige komponenter til sammenhengende, fullt funksjonelle applikasjoner.

  • PRO203Smidig prosjekt

    Hensikten med emnet er å gi studenten en dypere erfaring i å mestre helheten i et større prosjekt, med vekt på anvendelse av en smidig metode: Scrum. Scrum er et smidig prosessrammeverk for å utvikle innovative produkter og tjenester, spesielt egnet for programvareutvikling. Gjennom en prosess for utvikling av en teknisk løsning skal studenten planlegge og gjennomføre en omfattende prosjektcase for en bedrift i en tverrfagelig gruppe, og vil få trening i å bruke moderne agile teknikker og verktøy underveis.

  • BAO304Bachelorprosjekt

    I dette emnet får studentene yrkeserfaring ved å gjennomføre et IT-prosjekt i en bedrift. Studentene skal demonstrere bred kunnskap om sentrale temaer og teorier, samt vise ferdigheter i metode, bruk av verktøy og teknologier innenfor fagområdet. Prosjektet gjennomføres i grupper og resultatet av arbeidet dokumenteres i en prosjektrapport. Prosjektleveransen defineres og utvikles i samråd med bedriften, samt at studentene følges opp av en intern veileder ved skolen. Dette emnet bygger også på tidligere emner i bachelorløpet, i form av blant annet kunnskap om utviklingsmetoder, risikohåndtering, prosjektarbeid og prosjektstyring. Utover dette må også studentene regne med å sette seg inn i ny kunnskap relatert til prosjektet de skal gjennomføre. Det kan være knyttet til bruk av programmeringsspråk, metode eller programvare. Emnet har en sterk arbeidslivsrelevans og studentene får reell og nyttig arbeidserfaring i løpet av prosjektperioden.

  • PJ6100Undersøkelsesmetoder

    Emnet skal gjøre studenten kjent med strategier og metoder med særlig vekt på undersøkelser som har relevans for informasjonsteknologibransjen. Forskningsundersøkelser er en syklisk prosess der tilnærminger er justert og raffinert over tid.

    Målet med dette emnet er å gi studentene en grunnleggende forståelse av forskning som en konseptuell, empirisk og praktisk tilnærming til å samle ny innsikt og kunnskap innen informasjonsteknologi. Undervisningen fokuserer på anvendt forskning innen informasjonssystemer og informatikk og presenterer studentene for relevante metoder fra dette domenet, sammen med deres muligheter og begrensninger.

    Emnet er et støtteemne til hovedprosjektet, primært i forhold til utvikling av undersøkelsesstrategi, anvendelse av hensiktsmessige metoder for datainnsamling og rapportskriving.

Hva kan du bli?

Med en bachelor i IT blir du kvalifisert til å jobbe innenfor de aller fleste bransjer, og mange får jobb før studiet er ferdig.

Etter fullført studieprogram blir du en nøkkelperson for virksomheter som satser på frontendutvikling og mobile løsninger. Du kan få jobb som IT-konsulent i private og offentlige virksomheter og jobbe med utvikling, programmering og prosjektledelse. Du kan også få jobb som

  • Web- og mobilutvikler
  • Programmerer
  • Design- og funksjonelt ansvarlig
Portrettbilde av Maya Kjær

Denne utdanningen gjorde at Maya byttet frisøryrket med IT-karriere

Nå lager Maya apper for Skandinavias ledende apputviklere.

Møt fagmiljøet

  • Slik jobber vi

    • Studieprogrammet samarbeider aktivt med næringslivet og er tett knyttet til konsulentbransjen. Foreleserne har lang erfaring fra både bransje og akademia, og vi benytter relevante gjeste- og timeforelesere som tar sin arbeidshverdag med inn i undervisningen og holder workshops. Dette gjør at du som student blir vant til å løse de samme utfordringene som venter på deg når du er klar for arbeidslivet.
    • Vi samarbeider med Gründergarasjen (Oslos inkubator for teknologiintensive oppstartsselskaper i tidlig fase) og Loftet Studentinkubator (Kristianias inkubator for studenter som har en forretningsidé eller en startup).
  • Slik er studiehverdagen

    • Hos oss vil studiehverdagen din bestå av alt fra forelesninger og presentasjoner til workshops og øvinger. De ulike læringsformene brukes for å introdusere nye begreper og sammenhenger, samt innøve ferdigheter og forståelse. 
    • Arbeid med fagstoff foregår både individuelt og i gruppe, med vekt på samhandling for å oppnå et godt læringsutbytte. Studiet har også prosjektarbeid alle semestre. 
    • Studiet avsluttes med et hovedprosjekt i bedrift, hvor du vil anvende all kompetanse du har opparbeidet deg gjennom studiet, for å løse et problem eller en oppgave som har verdi for en oppdragsgiver. Les mer her!
Vi ligger helt i teten når det gjelder å bruke den nyeste teknologien og verktøyene som benyttes i bransjen.

Slik er søknadsprosessen

Her finner du viktig informasjon om søknadsprosessen og hvordan du best kan forberede deg til studiestart. 
  • Viktige frister

    Søknadsfristen er 15. april. Dokumentasjonsfrist for vitnemål og attester er 1. juli.
    Viktige frister
  • Behandlingstid

    For studier med rullerende opptak mottar du et betinget studietilbud i løpet av 1-3 dager etter søknad, dersom det er ledige plasser på programmet du har søkt. 
    Les mer
  • Slik søker du

    På Min Side for søkere, aksepterer du tilbudet og laster opp nødvendig dokumentasjon på dine kvalifikasjoner.
    Les mer
  • Semesterregistring

    Du må registrere deg for semesteret i StudentWeb. Dette er et krav for å få utbetaling fra Lånekassen.
    Les mer
  • SiO (Oslo) og Sammen (Bergen)

    SiO og Sammen tilbyr boliger, helsetjenester, barnehage, treningssenter og mye mer til sine medlemmer.
    Les mer
  • Lånekassen

    Alle våre studier er offentlig godkjent og gir rett til å søke lån og stipend fra Lånekassen.
    Les mer
  • Støtte og tilrettelegging

    Som student kan du få rådgivning, tilrettelegging og oppfølging på studierelaterte spørsmål og utfordringer. Vi har taushetsplikt.
    Les mer
  • Mitt Kristiania

    Her finner du timeplan, pensum, tjenester og alle andre verktøy du trenger som student.
    Les mer
  • Studentbevis

    Studentbevis er ditt adgangskort til campus, betalingskort på printere og lånekort på vårt bibliotek. Dette får du i våre resepsjoner (unntatt i Brenneriveien).
    Les mer

Hva lurer du på?

Våre studentambassadører svarer deg gjerne – på chat, telefon, e-post eller video.
Bestill gratis veiledning
Bildelenke til veiledningsside.

Ofte stilte spørsmål