✕  Lukk søk

Manus

Ta en en moderne forfatterutdanning med vekt på dramatisk skriving

Du får tett individuell veiledning, oppdatert undervisning og muligheten til å utvikle din personlige stemme og fortellermetodikk.

I løpet av tre år skal studentene få en særlig kompetanse og erfaring med produksjon av manus for film og tv, scenetekst og andre former for tekster som kan framføres. I tillegg gis de mulighet til å utforske skjønnlitterær skriving og utvikle egne fortellingsuniverser.

Studiet har som mål å utvikle studentenes skrivetalent og kunnskap om samtidens toneangivende fortellinger.

Forfatterutdanningen på manus fokuserer i særlig grad på å gi studentene solide fortellertekniske ferdigheter og inngående kunnskap knyttet til dramaturgi og fortellerstrategier. Vi tilbyr en allsidig og praktisk rettet utdanning som er bygget rundt det skrivende arbeidet med ulike sjangre og formater.

Vår undervisningsstab består av engasjerte lærere med solid profesjonell erfaring. Vi er også opptatt av at våre lærere skal være aktive i bransjen og godt orientert om samtidsscenen. I tillegg får studentene møte nasjonalt og internasjonalt anerkjente gjestelærere og veiledere.

Ved å studere manus på Høyskolen Kristiania får du en unik studiemulighet i norsk sammenheng. Her kan studenten tilegne seg kunnskap om hva som driver samtidens sentrale fortellinger, uavhengig av plattform og format. Du får innsikt i hvordan historier kan utgjøre en forskjell i menneskers liv eller sette viktige spørsmål på dagsorden.

Dette er en bransjenær utdanning. I løpet av studiet kommer du tett på anerkjente dramatikere, forfattere og serieskapere, menneskene som står bak samtidas toneangivende fortellinger, tv-serier, teaterstykker, bøker og filmer.

Du møter veiledere som

Du får se hvordan deres tekster blir realisert for film, tv og scene og får også mulighet til å instruere skuespillere i oppsetning av egne scenetekster. Du lærer fortellerteknikker, dramaturgiske prinsipper og hvordan et «skriverom» fungerer.

Trykk på modellen for å åpne i ny fane

I utdanningens femte semester kan du velge å ha praksis.

Skolen samarbeider tett med bransjen for å sikre studenten mulighet for å gjennomføre en praksisperiode. Tidligere har studenter vært ute og fått nyttige erfaringer i produksjonsselskaper som er ledende i bransjen, som Feelgood, Zeefood og Monster. Andre har hatt praksisperioden sin i blant annet NRK.

Ta kontakt med faglig studieleder for å få mer informasjon om utveksling.

Les mer om vårt utvekslingstilbud her.

For å kunne søke på studiet må du ha ett av punktene nedenfor:

 • Generell studiekompetanse
 • Generell studiekompetanse etter fagopplæring med fag/svennebrev eller yrkespraksis og utdanning etter 23/5-regelen
 • Realkompetanse

Sammen med søknaden din skal du levere en opptaksprøve. Se opptaksprøven og vurderingskriteriene for opptak her.

Generell studiekompetanse er det normale kravet for opptak, men ved dette programmet kan unntak gis for søkere som tilfredsstiller spesielle faglige krav. Ta kontakt med opptak@kristiania.no om du vil vite mer.

Manusutdanningen er tverrfaglig orientert og jobber i perioder tett med film, tv og spill-studentene, samt med studentene fra vår skuespillerutdanning. Som høyskole er vi kjent for å ha et nært forhold til de kreative bransjene.

Utdanningen er preget av et kreativt miljø med sterk tilknytning til praksisfeltet og gode muligheter for å bygge nettverk og finne gode fremtidige samarbeidspartnere.

Dette studiet gjør deg kvalifisert til videre mastergradsstudier.

Der bachelorgraden har lagt et solid grunnlag med breddeforståelse, er hensikten med våre mastergrader å utdanne eksperter på fagfeltet.

Våre mastergrader har få studenter i hver klasse, som gir gode muligheter for aktive debatter og spennende diskusjoner mellom studenter og forelesere.

Vi inviterer de beste bedriftene inn i forelesningene og det legges stor vekt på å knytte undervisningen opp mot dagsaktuelle tema og reelle problemstillinger som bedrifter jobber med.

 • Siri Senje smiler i sola, hun er faglig studieleder på manus på Høyskolen Kristiania

  Møt faglig studieleder

  – Vår Bachelor i manus handler om å gi studentene en bred innføring i det å fortelle historier for scene, lerret eller skjerm, sier Siri Senje.

  Les mer
 • Manus-bransjen-Erlend-Loe

  Møt bransjen: Erlend Loe

  Hvordan er det egentlig å jobbe som manusforfatter? Vi spurte Erlend Loe, som forteller om sitt virke, sin lidenskap og sine frustrasjoner.

  Les mer
 • Nikolai Frobenius manus

  Møt hovedlærer

  – Hvis du er glad i å skrive, utvikle dramatiske konsepter og trekkes mot visuelle fortellinger bør du søke hit, sier Nikolaj Frobenius.

  Les mer
 • Manus-bransjen-Karianne-Lund

  Møt bransjen: Karianne Lund

  Hvordan det er det å leve av å være manusforfatter? Vi spurte Karianne Lund, hovedforfatter på TV-serien Okkupert.

  Les mer