Studenter på lesesal som jobber med PC-er.
Bachelor
Studielengde:3 år

Cyber­sikkerhet

Vil du bidra til å sikre samfunnet mot digitale trusler? Med en bachelorgrad i cybersikkerhet vil du bli en ettertraktet kandidat for flere spennende stillinger.
OpptakÅpent
Studenter på lesesal som jobber med PC-er.

Nøkkelinformasjon

  • Bachelor
  • Høst 2025
  • Heltid
  • 180 studiepoeng
  • Bergen og Oslo
  • 3 år
  • Norsk

Hva lærer du?

Har du tenkt over hvor sårbar den digitale verden er? Med innføring av stadig flere digitale systemer øker behovet for gode sikkerhetsløsninger innen for eksempel strømnettet, flytrafikk og banktjenester.

Gjennom vår bachelor i cybersikkerhet lærer du om

  • hvordan beskytte data og applikasjoner mot trusler
  • å teste systemers sikkerhet og hvordan forbedre dem
  • å utvikle nye forsvar og metoder for å sikre alt fra nettsider til databaser
  • programmering (introduksjon)

Kristiania samarbeider tett med næringslivet innen dette fagområdet. Du kan derfor forvente gjesteforelesere, praktiske workshops og forelesere med lang bransjeerfaring.  

Studenter peker på skjerm.

Studiemodell

Studiemodellen er et utdrag av programbeskrivelsen. Den gir deg en oversikt over obligatoriske emner og hvilke muligheter du har for praksis, utveksling og spesialisering. Bachelorgraden går over tre studieår. Hvert studieår er delt opp i to semestre. Vi tar forbehold om endringer.
Totalt 180 studiepoeng
60 studiepoeng
1. semester
2. semester

7,5 stp.

7,5 stp.

7,5 stp.

7,5 stp.

15 stp.

7,5 stp.

7,5 stp.
  • ETH2100Etisk hacking

    Etisk hacking er metoden som brukes av autorisert personell for å omgå systemets sikkerhet for å identifisere potensielle datainnbrudd og trusler i et nettverk. Dette emnet handler om hvordan du tenker som en angriper for å finne svake punkter i infrastrukturen. Etter å fullført emnet Etisk Hacking skal man forstå hvordan simulerte angrep og offensive tester brukes for å styrke sikkerheten i et system eller program. Studentene skal kunne gjennomføre penetrasjonstester av web-applikasjoner for å avdekke sårbarheter, og man skal kunne vurdere og teste et nettverk eller et helt selskap for svakheter som kan utnyttes av en ondsinnet hacker. Man skal kunne forklare og anvende prinsippene for sikker design og arkitektur, og se dette fra en angripers synspunkt.

  • SKY2100Skysikkerhet

    Skytjenester har blitt kjernen i den moderne digitaliserte infrastrukturen. Med det økende antallet av nettangrep, må man orkestrere og etablere skytjenester på en sikker måte. Etter å ha fullført emnet Skysikkerhet skal studenten kunne forstå hvordan skytjenester sikres. Man skal kunne planlegge, installere og konfigurere en skybasert løsning, med sikkerhet som en grunnsten gjennom hele prosessen. Man skal kunne forklare og anvende prinsippene for sikker design og arkitektur, og se dette fra et skyperspektiv.

  • CYB2100Cyberforsvar

    Cyber Defense inkluderer mekanismer og ferdigheter for å forhindre at datasystemer og ulike enheter blir angrepet og utnyttet av hackere og lignende aktører. Etter å ha fullført emnet skal studenten kunne forstå hvordan IT systemer sikres gjennom sikkerhetsverktøy og metoder, overvåkning og hendelseshåndtering. Studentene skal lære hvordan man jobber med sikring av systemer, hendelseshåndtering og etterforskning knyttet til kompromitterte systemer. Man skal kunne forklare og anvende prinsippene for sikker design og arkitektur, og se dette fra en forsvarers synspunkt.

  • VAL999-30BValgemner, utveksling eller praksis i bedrift

    Du kan lese mer om dine valgmuligheter i dette semesteret

    https://kristiania.no/for-studenter/valgemner-og-praksis-4/

  • GRC1100Governance, Risk and Compliance

    Etter å fullført emnet Governance, risk & compliance (GRC) skal man kunne forstå sentrale konsepter og prosesser som bidrar til god eier- og virksomhetsstyring (Governance). Man vil lære hvordan risikostyring og compliance krav bidrar til god governance og hvordan GRC styrker måloppnåelse og samtidig kontrollerer og styrer sikkerhetsarbeidet i organisasjonen/selskapet. Man skal kunne forklare og anvende prinsippene innen GRC i en cybersikkerhet sammenheng, samt forstå hvordan cybersikkerhet spiller inn i den store sammenhengen og samspillet mellom IT, ansatte, ledelse og eiere av organisasjonen/selskapet.

  • PJ6100Undersøkelsesmetoder

    Emnet skal gjøre studenten kjent med strategier og metoder med særlig vekt på undersøkelser som har relevans for informasjonsteknologibransjen. Forskningsundersøkelser er en syklisk prosess der tilnærminger er justert og raffinert over tid.

    Målet med dette emnet er å gi studentene en grunnleggende forståelse av forskning som en konseptuell, empirisk og praktisk tilnærming til å samle ny innsikt og kunnskap innen informasjonsteknologi. Undervisningen fokuserer på anvendt forskning innen informasjonssystemer og informatikk og presenterer studentene for relevante metoder fra dette domenet, sammen med deres muligheter og begrensninger.

    Emnet er et støtteemne til hovedprosjektet, primært i forhold til utvikling av undersøkelsesstrategi, anvendelse av hensiktsmessige metoder for datainnsamling og rapportskriving.

  • IOS3100IoT/OT sikkerhet

    Etter å fullført emnet IoT/OT sikkerhet skal studenten kunne forstå hvordan IoT (Internet of Things) og OT (Operasjonell Teknologi) virker inn på informasjonssikkerhet, både på individ og samfunnsnivå. Fremveksten av Internet of Things medfører at mange flere enheter kobles til og blir tilgjengelig fra Internett, dette gjelder alt fra kjøkkenutstyr i hjemmet og til livskritisk medisinsk utstyr i helsesektoren. Tidligere var dette isolerte komponenter - men som nå er koblet til store skyløsninger og kan styres av brukerne via Internett. Samtidig har Operasjonell Teknologi, som styrer strømnett, fabrikker og annen infrastruktur, i økende grad blitt koblet direkte eller indirekte til Internett. Kombinasjonen av disse to samfunnsendringene vil ha stor påvirkning for oss alle de neste tiårene, og studenten vil gjennom dette emnet forstå både sikkerhetsproblematikk og hvordan vi kan sikre dette på best mulig måte. Man skal kunne forklare og anvende prinsippene for sikker design og arkitektur, og se dette fra et IoT og OT-synspunkt.

  • BAO304Bachelorprosjekt

    I dette emnet får studentene yrkeserfaring ved å gjennomføre et IT-prosjekt i en bedrift. Studentene skal demonstrere bred kunnskap om sentrale temaer og teorier, samt vise ferdigheter i metode, bruk av verktøy og teknologier innenfor fagområdet. Prosjektet gjennomføres i grupper og resultatet av arbeidet dokumenteres i en prosjektrapport. Prosjektleveransen defineres og utvikles i samråd med bedriften, samt at studentene følges opp av en intern veileder ved skolen. Dette emnet bygger også på tidligere emner i bachelorløpet, i form av blant annet kunnskap om utviklingsmetoder, risikohåndtering, prosjektarbeid og prosjektstyring. Utover dette må også studentene regne med å sette seg inn i ny kunnskap relatert til prosjektet de skal gjennomføre. Det kan være knyttet til bruk av programmeringsspråk, metode eller programvare. Emnet har en sterk arbeidslivsrelevans og studentene får reell og nyttig arbeidserfaring i løpet av prosjektperioden.

  • PRO203Smidig prosjekt

    Hensikten med emnet er å gi studenten en dypere erfaring i å mestre helheten i et større prosjekt, med vekt på anvendelse av en smidig metode: Scrum. Scrum er et smidig prosessrammeverk for å utvikle innovative produkter og tjenester, spesielt egnet for programvareutvikling. Gjennom en prosess for utvikling av en teknisk løsning skal studenten planlegge og gjennomføre en omfattende prosjektcase for en bedrift i en tverrfagelig gruppe, og vil få trening i å bruke moderne agile teknikker og verktøy underveis.

Hva kan du bli?

NHOs kompetansebarometer 2022 viser at halvparten av bedriftene som har et udekket IKT-behov trenger folk med kompetanse på digital sikkerhet. 

Etter endt utdanning i cybersikkerhet åpner det seg et bredt spekter av relevante jobber. Du kan kan få jobber som:  

  • Analytiker på Security Operations Center (SOC) med arbeidsoppgaver som å utarbeide responsstrategier, trusseletterretning samt planlegging, gjennomføring og analysering av avvikende hendelser i infrastruktur. 
  • Hendelseshåndterer og etterforsker, blant annet med ansvar for å håndtere sikkerhetsbrudd for raskt å gjenvinne kontroll over en situasjon, samt å sikre, analysere og etterforske digital kriminialitet.
  • Driftstekniker med ansvar for å sikre stabile og gode sikkerhetsprodukter og -løsninger på arbeidsplassen.  
  • Etisk hacker eller penetrasjonstester med ansvar for å identifisere sikkerhetshull og systemsvakheter, samt peke på hvor bedriften må iverksette tiltak for å styrke sikkerheten. 
Karine Asperud står foran trikkeskinnene. Hun har langt, mellomblondt hår

Karine vil sikre samfunnet mot digitale angrep

– Jeg kunne ikke stort om dette feltet før jeg begynte å studere, men jeg var veldig interessert i å lære, sier Karine som allerede har fått relevant jobb.

Møt fagmiljøet

Bildet viser en mannlig foreleser som står foran en gruppe studenter i et klasserom. Han står ved en skjerm som viser ordene "Augmented Reality". Studentene, som hovedsakelig er sett bakfra, bruker bærbare datamaskiner, noe som antyder at de tar notater eller deltar aktivt i leksjonen. Klasserommet ser moderne ut, med lyse vinduer i bakgrunnen.
  • Slik jobber vi

    Vår forskning vektlegger økonomi, innovasjon, digitalisering og IT. I tillegg er det flere spennende forskningsprosjekter innen anvendt informatikk, informasjonssystemer og interaksjon mellom teknologi og mennesker. Våre forelesere har lang erfaring fra både bransje og akademia, og vi benytter relevante gjeste- og timeforelesere som tar med sin arbeidshverdag inn i undervisningen. Dette gjør at du som student blir vant til å løse de samme utfordringene som venter på deg når du er klar for arbeidslivet.
  • Slik er studiehverdagen

    Kristiania er et sted hvor alle passer inn, men hvor du likevel studerer sammen med andre som brenner for det samme som deg. En utdanning fra Kristiania er praktisk orientert, og du vil ofte jobbe med reelle oppdragsgivere. Det gjør at våre studenter er ettertraktede på arbeidsmarkedet, også før de er ferdig utdannet. Studentforeninger gir mulighet for å knytte tette bånd rundt felles interesser, mens inkubatorer som Loftet og Bryggeriet skaper et yrende og inspirerende miljø for studenters egne bedrifter.
Jeg har mer enn ti års erfaring i bransjen og med europeiske prosjekter. Vi skal sørge for at studentene får den mest relevante kunnskapen i cybersikkerhet som er en viktig del av den moderne verden.

Livet som student

Studenttilværelsen består av mer enn forelesninger! Som student ved Kristiania blir du en del av et stort og mangfoldig studentmiljø og kan delta på faglige og sosiale arrangementer gjennom studieåret.  

Slik er søknadsprosessen

Her finner du viktig informasjon om søknadsprosessen og hvordan du best kan forberede deg til studiestart. 
  • Viktige frister

    Søknadsfristen er 15. april. Dokumentasjonsfrist for vitnemål og attester er 1. juli.
    Viktige frister
  • Behandlingstid

    For studier med rullerende opptak mottar du et betinget studietilbud i løpet av 1-3 dager etter søknad, dersom det er ledige plasser på programmet du har søkt. 
    Les mer
  • Slik søker du

    Mitt Kristiania aksepterer du tilbudet og laster opp nødvendig dokumentasjon på dine kvalifikasjoner. 
    Les mer
  • Semesterregistring

    Du må registrere deg for semesteret i StudentWeb. Dette er et krav for å få utbetaling fra Lånekassen.
    Les mer
  • SiO (Oslo) og Sammen (Bergen)

    SiO og Sammen tilbyr boliger, helsetjenester, barnehage, treningssenter og mye mer til sine medlemmer.
    Les mer
  • Lånekassen

    Alle våre studier er offentlig godkjent og gir rett til å søke lån og stipend fra Lånekassen.
    Les mer
  • Støtte og tilrettelegging

    Som student kan du få rådgivning, tilrettelegging og oppfølging på studierelaterte spørsmål og utfordringer. Vi har taushetsplikt.
    Les mer
  • Mitt Kristiania

    Her finner du timeplan, pensum, tjenester og alle andre verktøy du trenger som student.
    Les mer
  • Studentbevis

    Studentbevis er ditt adgangskort til campus, betalingskort på printere og lånekort på vårt bibliotek. Dette får du i våre resepsjoner (unntatt i Brenneriveien).
    Les mer

Hva lurer du på?

Våre studentambassadører svarer deg gjerne – på chat, telefon, e-post eller video.
Bestill gratis veiledning
Bildelenke til veiledningsside.

Ofte stilte spørsmål

Les mer om våre studenter