Nøkkelinformasjon
Praksis
Studiet har obligatorisk praksis hvor alle studentene jobber fulltid i ti uker i norske medier.Utveksling
Opplev verden mens du studerer! Se hvor du kan dra nederst på siden.Gjesteforelesere
Dette studier har journalister og redaktører som gjesteforelesere i alle emner.Viktige frister
Søknadsfristen er 15. april. Dokumentasjonsfrist for vitnemål og attester er 1. juli.Opptakskrav
Du må innfri krav om generell studiekompetanse eller tilsvarende.Pris
58 300 kr pr semester. Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
- Bachelor
- Høst 2025
- Heltid
- 180 studiepoeng
- Oslo
- 3 år
- Norsk
Hva lærer du?
Som journalist må du kunne fortelle historier, forklare sammenhenger og bruke ny teknologi for å avsløre, opplyse og engasjere. Derfor er Bachelor i journalistikk er veldig praktisk studium, hvor du får mye praktisk erfaring som journalist allerede fra første studiedag.
I tillegg til rene journalistikk-emner, får du også mye kunnskap om blant annet:
Studiemodell
- BJU300Journalistikk 3 - Forberedelse til profesjonell praksis
Emnet er en videreføring/påbygging av de grunnleggende emnene i år 1, Journalistikk 1 og 2 og digital innholdsproduksjon, hvor målet er å oppnå tilstrekkelig praktisk og teoretisk progresjon til å beherske full jobb i mediebransjen i praksisperioden etter emnet. Emnet vil bygge på nyhetsartikkelen som den grunnleggende sjangeren for all journalistikk, samt kunnskaper om featurejournalistikk, praktiske ferdigheter innen foto og video og refleksjoner rundt etiske problemstillinger. Studentene får også en innføring i spesielle journalistiske temaer som forbrukerjournalistikk, temajournalistikk, økonomisk journalistikk og retts- og kriminaljournalistikk, normal nyhetsjournalistikk, men innen områder de normalt ikke skriver så mye om i førsteklasse. Det er også ment å begynne individualisering i større grad rettet mot ulike former for journalistikk avhengig av hvilken retning studentene søker seg i praksisperioden.
- MSG2100Marked, samfunn og globalisering
Hvordan skal vi møte framtidens utfordringer preget av globalisering og automatisering? Den internasjonale utviklingen av økonomi, politikk og teknologi påvirker arbeidstakere, arbeidsgivere, offentlige institusjoner, privat sektor og dagsorden.
Dette emnet vil bruke økonomisk teori og historiske hendelser til å analysere nasjonale og internasjonale fenomener. Industrialiseringen og utviklingen av markedsøkonomien de siste hundreårene vil danne den overordnete kronologien. En rød tråd vil følge Norge fra fattig nasjon i 1905 fram til i dag hvor vi er et av verdens rikeste land kjennetegnet ved blandingsøkonomi, trepartssamarbeid og verdens største investeringsfond grunnet olje og gass. Emnet kombinerer teoretisk kunnskap, historisk innsikt og praktisk forståelse, hvor studenter introduseres for ulike dagsaktuelle case.
- PPR2100Profesjonell praksis
Emnet skal gi et grunnlag og en innføring i fagets profesjonelle praksis. Det skal gi innsikt i og forståelse for arbeidet i en redaksjon. Emnet skal forberede studenten på utøvelse av profesjonell og etisk yrkespraksis innenfor fagfeltet. Etter endt praksis utstedes en godkjentattest fra arbeidsgiver til høyskolen. Studenten skal etter endt emne levere en praksisrapport inneholdende refleksjon knyttet til praktiske og yrkesetiske problemstillinger under praksisperioden.
- SIF2102Samfunnskunnskap - internasjonale forhold
Emnet vil omhandle følgende tema:
- En innføring i globale utfordringer og maktstrukturer, internasjonale kriser og katastrofer
- Menneskerettigheter og internasjonal humanitær rett i kriser, krig og væpnede konflikter
- Global migrasjon og asylpolitikk og Norges ansvar
- Internasjonal politikk og forvaltning
- Europas utvikling, EU og Norges rolle
- Kultur, media og pressefrihet i andre land
- VHI2200Visuell historiefortelling
Studentene vil bli introdusert til de forskjellige sjangerne innenfor historiefortelling og innholdsproduksjon som både journalister og innholdsprodusenter vil møte i sitt virke.
Kurset vil dreie seg om teknikk og dramaturgi og fokusere på de historiefortellende virkemidler som er relevante i både journalistiske saker og i produksjonen av kommersielle historier på forskjellige plattformer. Studentene skal kunne benytte seg av Research / innsikt for deretter å dokumentere en sak med journalistisk metode. De skal benytte et kamera, produksjon som virkemiddel og dramaturgi som den bærende fortellerformen for den visuelle historien. Eksamen tilpasses de forskjellige kategoriene studenter som tar kurset. Man kan enten arbeide med journalistiske arbeidsmetoder eller med kommersielle produkter ut ifra hvilken fagkategori studenten tilhører.
- BJU400Journalistikk 4 - Politisk journalistikk og kommentarer
Dette emnet handler om journalistikkens posisjon i samfunnet, og journalistikkens rolle i politiske beslutningsprosesser, politisk kommunikasjon, dagsordensetting og opinionsdanning gjennom både nyhetsutvikling (´news´) og meningutvikling (´views´). Emnet gir slik en dypere innsikt i undersøkende og gravende politisk journalistikk, kildekritikk og kommentarsjangeren, med et eget kommentarverksted dedikert i emnet.
Emnet utvikler studentens metodeferdigheter i undersøkende journalistikk, og ferdigheter innen kildearbeid og kildekritikk, spesielt med utgangspunkt i digitale kanaler.
Vi tar utgangspunkt i de norske og nordiske politiske systemene, men vi diskuterer også dagsaktuelle hendelser innen internasjonal politikk og konfliktsituasjoner. Studenten får innsikt i politiske institusjoner og prosesser som er relevante for å kunne utvikle journalistikk om hvordan innflytelse og makt oppnås og utøves, med utgangspunkt i begreper som dagsorden, agendasetting og innramming (‘framing’). Emnet gir spesielt innsikt i dilemmaer rundt ulike aktører i dagsordensetting, politisk påvirkning og lobbyisme.
Relasjonene mellom journalister, politikere og politiske og aktivistiske miljøer er en sentral del av emnet, og derfor diskuterer vi også etikken i politisk journalistikk og kommentarjournalistikk for å sette studenten i stand til å utvise god rolleforståelse.
- MET305Kvalitative forskningsmetoder
Emnet gir en teoretisk og praktisk innføring i sentrale kvalitative metoder. Målet med emnet er at studentene skal oppøve en reflektert holdning til hva kvalitative metoder er, samt øve seg på å anvende disse metodene slik at de senere kan brukes under arbeidet med bacheloroppgaven og i yrkespraksis. Emnet tar særlig for seg kvalitative metoder som dybdeintervju, fokusgrupper, kvalitative innholdsanalyser og observasjonsstudier. I tillegg vil tema som utviklingen av problemstilling og forskningsdesign, analyse av kvalitative data, teoriens rolle i kvalitative studier, forskningskvalitet og forskningsetikk stå sentralt.
- SVM1100Samfunnsvitenskapelig metode
Emnet gir en introduksjon til vitenskapelige undersøkelser med vekt på anvendelse av kvalitative metoder med det mål at studentene skal danne seg et grunnleggende bilde av samfunnsvitenskapelige forskningsprosesser og derigjennom oppnå et grunnlag for videre arbeid med metodefaget.
Emnet gir en innføring i forskningsprosessen og spesifiserer en problemstilling eller utarbeider et vitenskapelig forankret spørsmål. Videre skal emnet gi en innføring i valget av kvalitative og kvantitative metoder, metoder for datainnsamling, teoriforankring og analyseteknikker. Studentene får også en innføring i akademisk lesing og skriving, kildehåndtering og vurdering av etiske problemstillinger knyttet til forskning.
- UTV999-30Utveksling
- BPR3100Bachelorprosjektarbeid
Bachelorprosjektet er det nest siste i bachelorstudiet.
I bachelorprosjektet skal studentene gjennomføre et arbeid som viser praktiske ferdigheter i journalistikk, tilegnet gjennom studieløpet. Studentene skal selvstendig levere et større og gjennomarbeidet produkt som viser både de praktiske og teoretiske ferdighetene en journalist skal inneha.
Bachelorprosjektet skal i utgangspunktet leveres som en individuell oppgave, men det kan søkes om å være inntil 3 ved større prosjekter.Studentene får tildelt en veileder i prosessen.
I emnet skal:
- Det skal utarbeides et forprosjekt som godkjennes
- Det skal lages et journalistisk produkt som presenteres på valgfri plattform
- Produktet skal være relatert til studieprogrammets innhold
- Produktet skal være et større journalistisk arbeid, der alle faser i den journalistiske arbeidsprosessen skal inngå; idé, undersøkelse, analyse og formidling
- Det skal leveres et refleksjonsnotat ved siden av, der problemstillinger, valg og etiske betraktninger omtales
- BCR3103Bacheloroppgave
Bacheloroppgaven er et selvstendig arbeid der studentene skal benytte kunnskap og ferdigheter de har opparbeidet seg i løpet av bachelorgraden. Bacheloroppgaven skal ha en tydelig problemstilling innenfor bachelorstudiets fagområde som skal besvares i oppgaven. Oppgaven skal være forankret i relevant teori og studentene skal presentere funn fra arbeidet og diskutere funnene opp mot teori. Bacheloroppgaven er et akademisk arbeid og skal enten være 1) en empirisk oppgave med innsamling av data, 2) en teoretisk oppgave eller 3) en prosjektoppgave.
- Empirisk oppgave
I en empirisk oppgave skal studentene benytte seg av kvalitativ eller kvantitativ metode for å besvare problemstillingen. Under presenteres eksempler på metoder som kan benyttes i en bacheloroppgave.
Anonyme spørreundersøkelser
- Ved bruk av spørreskjema som metode må studenten(e) benytte program for spørreskjemaer som ikke samler inn IP- adresse, for eksempel Nettskjema.
- Det må ikke samles inn informasjon som kan koble svarene til en person, for eksempel kan ikke e-postadresser eller navn samles inn i spørreskjemaet.
Bruk av eksisterende data (sekundærdata)
- Studenten(e) kan benytte seg av eksisterende data som grunnlag for analysen, for eksempel datasett som er allment tilgjengelig.
- Bacheloroppgaver kan være en del av større forskningsprosjekt og kan benytte data fra forskningsprosjektet.
Eksperiment
- Ved online eksperiment gjelder de samme reglene for anonymisering som beskrevet under spørreundersøkelser.
Intervju
- Det finnes mange intervju-varianter. De som egner seg best for et bachelor-prosjekt er: strukturerte, semistrukturerte eller fokusgrupper.
- Strukturerte intervju kan gjennomføres «ansikt til ansikt». Det er også mulig å gjennomføre strukturerte intervju elektronisk og anonymt via Nettskjema. Ved bruk av strukturerte intervju forventes det minst 10 intervjuer.
- Ved bruk av semistrukturerte intervjuer som metode forventes det normalt sett mellom 5-10 intervjuer, men færre respondenter (3-4) kan være nok i noen tilfeller, for eksempel ved bruk av ekspertintervjuer.
- Ved bruk av fokusgrupper anbefales minst 2 fokusgrupper med 5- 10 deltagere per fokusgruppe.
Observasjon
- Dersom observasjonen er av omfattende art kan den benyttes som hovedmetode, men i mange tilfeller vil det være naturlig å kombinere observasjon med en annen metode.
Tekst/dokument/innholds- analyse
- Tekst/dokument/innholds- analyse som metode innebærer å analysere relevante tekster og/eller dokumenter. Det kan være tekster hentet fra sosiale medier, nettsider, årsrapporter, avisartikler o.l.
- Tekst/dokument/innholds-analyse kan være kvantitativ (ca 100 analyseenheter anbefales) eller kvalitativ (ca 8 - 10 analyseenheter anbefales).
Metodetriangulering
- Det er mulig å benytte flere metoder, for eksempel en kombinasjon av intervju og tekstanalyse. Dersom studenten(e) ikke får tak i tilstrekkelig antall intervjuobjekter, kan dette for eksempel kompenseres for ved å ta med tekstanalyse i tillegg.
2. Teoretisk oppgave
- Studenten(e) kan skrive en teoretisk oppgave hvor en problemstilling analyseres ut fra gjeldende faglitteratur på feltet.
- Det er anbefalt at en teoretisk oppgave diskuterer ca 10 forskningsartikler.
- Ved gjennomføring av en teoretisk oppgave forventes det ikke at studentene samler inn annen empiri, men det må foretas en strukturert analyse og diskusjon om funnene i de aktuelle forskningsartiklene.
3. Prosjektoppgave
- En prosjektoppgave innebærer at studentene gjennomfører er et praktisk arbeid som bør være til nytte for en bedrift / organisasjon.
- En prosjektoppgave kan for eksempel være å utvikle en strategi, markedsplan, forretningsmodell /plan, salgsstrategi, kommunikasjonsplan /strategi, journalistisk produkt eller lignende.
- Studentene skal knytte prosjektet opp til aktuell teori på fagfeltet, og en prosjektoppgave stiller like krav til teori og teoretisk diskusjon som en empirisk oppgave. En prosjektoppgave skal vurderes basert på det akademiske arbeidet som leveres.
- Oppgaven må ta utgangspunkt i gjeldende faglitteratur på feltet og innhentet empiri (både primær- og sekundærdata).
- Oppgaven skal ha en diskusjonsdel som diskuterer anbefalingene i oppgaven opp mot faglitteratur på feltet.
Omfang på bacheloroppgaven er 8000 - 12 000 ord. Dette gjelder for alle typer bacheloroppgaver (både empirisk, teoretisk og prosjektoppgave). Tabeller, vedlegg og referanseliste er unntatt ordtelling. Tabeller skrives inn i tekstformat i Word og skal ikke limes ikke som skjermbilde. Figurer kan legges inn i bildeformat.
Hva kan du bli?
Bahare Viken: – Jeg brenner for historiefortelling
Møt fagmiljøet
Slik jobber vi
- I løpet av studietiden vil du bli kjent med blant andre
Lars Richard Bache, Roger Gjermundshaug, Runar Kristiansen, Anders Nilsen, Jon Martin Larsen, Gunhild Ring Olsen og Steen Steensen.
- Vi forbereder deg på arbeidslivet ved utstrakt bruk av reelle, praktiske oppgaver innen alt fra nyhet og politikk til sport og mote.
- Bachelor i journalistikk er bygget på tre søyler: 1) Du får skrive allerede første skoledag. 2) Vi utdanner framtidens journalister og skal være gode på digitale medier og hva som trengs om fem år. 3) Vi er opptatt av kunnskap; samfunnskunnskap i ulike former er nødvendig for å bli en god journalist.
- I løpet av studietiden vil du bli kjent med blant andre
Slik er studiehverdagen
- Journalistutdanningen tar utgangspunkt i «learning by doing», som betyr at du får erfaring med reelle, journalistiske oppdrag. Denne læremetoden innebærer å gå ut i felten, snakke med mennesker, oppsøke hendelser og publisere stoff i alle sjangre, fra nyhet til feature.
- Mange av emnene er organisert som journalistiske verksteder, der alt fra krim og katastrofer til underholdning, sport og portrettintervjuer inngår. Her vil du lære om intervjuteknikker, kildekontakt og informasjonssøk i tett samarbeid med kjente aktører i mediebransjen.
- Praksis er helt sentralt i journalistikkstudiet. Oversikt over tidligere praksisplasser finner du her.
Slik er søknadsprosessen
Viktige frister
Søknadsfristen er 15. april. Dokumentasjonsfrist for vitnemål og attester er 1. juli.Viktige fristerBehandlingstid
For studier med rullerende opptak mottar du et betinget studietilbud i løpet av 1-3 dager etter søknad, dersom det er ledige plasser på programmet du har søkt.Les merSlik søker du
På Min Side for søkere, aksepterer du tilbudet og laster opp nødvendig dokumentasjon på dine kvalifikasjoner.Les mer
Semesterregistring
Du må registrere deg for semesteret i StudentWeb. Dette er et krav for å få utbetaling fra Lånekassen.Les merSiO (Oslo) og Sammen (Bergen)
SiO og Sammen tilbyr boliger, helsetjenester, barnehage, treningssenter og mye mer til sine medlemmer.Les merLånekassen
Alle våre studier er offentlig godkjent og gir rett til å søke lån og stipend fra Lånekassen.Les mer
Støtte og tilrettelegging
Som student kan du få rådgivning, tilrettelegging og oppfølging på studierelaterte spørsmål og utfordringer. Vi har taushetsplikt.Les merMitt Kristiania
Her finner du timeplan, pensum, tjenester og alle andre verktøy du trenger som student.Les merStudentbevis
Studentbevis er ditt adgangskort til campus, betalingskort på printere og lånekort på vårt bibliotek. Dette får du i våre resepsjoner (unntatt i Brenneriveien).Les mer
Hva lurer du på?
Ofte stilte spørsmål
Les mer om våre studenter
- Journalistikkstudentene fra Kristiania har praksis i alle typer medierKristiania-studentene har praksis i noen av landets største redaksjoner.