Foto av studenter rundt et bord.
Bachelor
Studielengde:3 år

Manus

Er du glad i å skrive og kan tenke deg å skrive manus for filmer, serier, teater eller kanskje podcast? På bachelor i manus lærer du det som skal til for å skape historiene vi ser på lerret og skjerm sånn at du, om du er dedikert nok, kan skape den neste serien som berører alle.
OpptakStengt
Foto av studenter rundt et bord.

Nøkkelinformasjon

  • Praksis

    På dette studiet får du fem ukers praksis i en relevant bedrift, som for eksempel i et mediehus, hos etablerte manusforfattere eller på et teater.
  • Fornøyde studenter

    Dette studiet hadde ifølge Studiebarometeret 2023 noen av landets mest fornøyde studenter.
  • Gjesteforelesere

    I løpet av studietiden møter du etablerte forfattere fra film- og tv-bransjen, alle med ekspertkompetanse innen fagområder som skriving og kreative prosesser. 
  • Viktige frister

    Søknadsfristen er 15. april. Frist for å levere opptaksprøve er 2. mai. Les mer om opptaksprøvene her. Dokumentasjonsfrist for vitnemål og attester er 1. juli.
  • Opptakskrav

    På dette studiet må du innfri krav om generell studiekompetanse eller tilsvarende. Du må også levere opptaksprøve
  • Pris

    57 400 kr pr semester. Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
  • Bachelor
  • Høst 2024
  • Heltid
  • 180 studiepoeng
  • Oslo
  • 3 år
  • Norsk

Hva lærer du?

I løpet av studiet kommer du tett på anerkjente dramatikere, forfattere og serieskapere, menneskene som står bak samtidas toneangivende fortellinger, tv-serier, teaterstykker, bøker og filmer. 

Du lærer blant annet hvordan skrive manus for:

  • TV-serier
  • Film
  • Podkast
  • Teater
  • Dataspill

Som student hos oss vil du jobbe mye tverrfaglig, og bli en del av Norges største kunstfaglige miljø. Samtlige forelesere er selv manusforfattere med bred erfaring og sterke bransjenettverk.

Studiemodell

Studiemodellen er et utdrag av programbeskrivelsen. Den gir deg en oversikt over obligatoriske emner og hvilke muligheter du har for praksis, utveksling og spesialisering. Bachelorgraden går over tre studieår. Hvert studieår er delt opp i to semestre. Vi tar forbehold om endringer.
Totalt 195 studiepoeng
60 studiepoeng
1. semester
2. semester

7,5 stp.

7,5 stp.

22,5 stp.

7,5 stp.

15 stp.
  • FTL203Lydfiksjon

    Emnet er et samarbeidsemne mellom Bachelor i Lyddesign og Bachelor i Manus. Emnet skal gi studentene en grunnleggende innføring i dramatisert historiefortelling med lyd, og de ulike forutsetningene for produksjon og distribusjon av lydfiksjon / podcasts.

    Studentene skal tilegne seg teknisk og dramaturgisk forståelse av lyd som fortellerelement og gis de nødvendige verktøy for å skrive, produsere og skape lydfiksjon i tverrfaglige team.

    Studentene tilegner seg erfaring med planlegging av opptak, regi, produksjon og lyddesign. Det oppfordres til å teste ulike metoder for kreativt arbeid, både i rollen som forfattere, lyddesignere, regissører og produsenter. Samarbeidet har fokus på prosess og innovasjon.

  • MAN208Scenetekst

    Emnet skal gi studentene en grunnleggende innføring i teatrets historie som fortellermedium og forutsetningene for scenisk fortellerkunst. Studentene skal tilegne seg scenisk forståelse av teatermediet og gis de nødvendige verktøy til å skrive korte scenetekster. I tillegg skal studentene tilegne seg erfaring med analyse og iscenesettelse av scenetekster i praksis og forståelse av arbeid med skuespillere.

  • MAN209Seriedrama i Skriverom

    Emnet tar for seg dramatisk fortellekunst i lengre formater, og gir en introduksjon til seriedramaet. Studentene skal tilegne seg kunnskap om forskjellige verktøy og dramaturgiske modeller som anvendes i ideutviklings- og manuskriptarbeid for seriedramaet, inkludert sjangerens dramaturgi, historie og utvikling.

    Studentene skal få kunnskap om hvordan norske manusforfattere, utviklingsprodusenter, serieskapere og andre roller arbeider i bransjen og på hvilken måte seriedramaet skiller seg fra den tradisjonelle kort og langfilmen. Studenten oppfordres til testing av ulike samarbeidsmetoder og roller under utvikling av seriedrama i grupper.

  • WFM200Media Art Innovation Lab

    Media Art Innovation Lab (MAIL) er et tverrfaglig fellesemne ved Westerdals Institutt for Film og Medier (WIFM).

    Dette emnet fungerer som et laboratorium for innovasjon, fremmer nye tenkemåter og samarbeidsmetoder, og gir studentene muligheten til å utforske nyskapende, kreative og eksperimentelle tilnærminger innenfor medie- og kunstfeltet.

    En sentral del av emnet er tverrfaglig samarbeid. Studenter fra flere studieprogram jobber sammen i grupper for å planlegge, utvikle og gjennomføre prosjektarbeid. Dette bidrar til å utvikle studentenes samarbeidskompetanse, og gir dem muligheten til å respondere på og kommentere samfunnsspørsmål og den tiden vi lever i.

    Studentene vil også bli introdusert for verdiperspektiver som bærekraftige vurderinger og prinsipper for grønn produksjon, samt prinsipper for mangfold og integrering.

    I dette emnet er det studentene som driver innovasjon og kreative prosesser, og utvikler kunnskap og ny innsikt i en undervisningskontekst der de er aktive deltakere i læringsprosessen.

  • VAL999-7Valgemne

    Du kan lese mer om dine valgmuligheter i dette semesteret

    https://kristiania.no/for-studenter/valgemner-og-praksis-4/

  • UTV999BA30Utveksling
  • MAN301Prosjektutvikling

    Arbeidet med dette emnet skal gjennom workshops og veiledning av prosjekter i fullformat (spillefilm, TV-serie, scenetekst, spill, eller lyddfiksjon) forberede studenten til arbeidet med Bacheloroppgaven, som bygger videre på utviklingsarbeidet fra dette emnet. Utvikling av manuskript i fullformat vil gå gjennom fasene idébeskrivelse, synopsis, og andre tekstformater, fram mot et "treatment" eller tilsvarende dokument, avhengig av abeidsmetodikk som avtales med veileder. Det forventes at studenten har et reflektert forhold til utviklingsprosessen og gjennom dette får anledning til å prøve ut sine metodiske valg i praksis.

    Skrive- og konsulentarbeid på bachelornivå med relevante produksjoner, kan finne sted innenfor emnet etter avtale med emneansvarlig. Dette må samsvare med læringsutbytte, og være mulig å gjennomføre sammen med utvikling av eget prosjekt til bacheloroppgave.

  • PRA373Praksisstudium

    Hensikten med emnet er at studenten skal møte praktisk arbeid i relevante audiovisuelle produksjonsmiljøer enten via bransjen eller via deltakelse i manusutvikling og/eller praktisk produksjon, lære om denne, og knytte kontakter i bransjen. Gjennomføres i form av praksis i produksjonsselskap/bedrift eller som kvalitative studier av praksis. I tillegg utarbeides en skriftlig praksisrefleksjon.

  • BAO383Bacheloroppgave (Manus)

    I det tredje året arbeider studentene med en omfattende eksamensoppgave; et dramatisk verk innenfor ett eller flere av bachelorgradens emneområder. Oppgaven er et individuelt arbeid eller et bidrag til et skriveromsarbeid. Innleveringen kan omfatte flere tekster og skal til sammen omfatte 90-110 siders arbeid fra hver enkelt student. Oppgaven omfatter idéutvikling, research, manusutvikling i faser fra synopsis til ferdig manus. Verket/verkene skal utvikles med veiledning fra emneansvarlig eller veileder som er godkjent av emneansvarlig. Emnet har innslag av introduksjon til bransjen og dens økosystem ved en rekke varierte aktiviteter som for eksempel pitching.

Hva kan du bli?

Med denne utdanningen får du verktøyene du trenger for å lykkes i en spennende bransje. Tidligere studenter jobber eller har jobbet med for eksempel:
Skjermbilde fra TV-serien med Eili Harboe.

Tidligere studenter gjør suksess med Viaplay-serie

Nora og Kristians Viaplay-serie utmerket seg på tysk filmfestival.

Møt fagmiljøet

  • Disse vil du møte

    • Studieprogramleder Anne Regine Klovholt har skrevet manus for dramaserier i blant annet NRK, og har vunnet priser som Prix Europe, Gullruten og Prix Italy. Før hun begynte som manusforfatter var hun regissør og dramaturg for teater. Hun har jobbet med kunstnere fra hele verden og satt opp forestillinger i Norden, Brasil og Pakistan. Hun har en Master i Sceneregi fra UK.
    • Professor Axel Hellstenius er den mest produserte norske manusforfatteren og dramatikeren for scene i Norge, og er fremdeles svært aktiv. Axel gir også ut romaner.
    • Professor Siri Senje er den norske manusforfatteren som har forsket mest på det internasjonale feltet «screenwriting», og er i gang med nok et stort kunstnerisk utviklingsprosjekt bachelorstudentene i manus vil ha glede av.
    • Sammen med Ole Christian Solbakken og Kjersti Wøien Haaland, begge manusforfattere med filmer og serier på CV-en og utdannelse fra Den Norske Filmskolen, danner vi et av de sterkeste fagmiljøene i manusforfatterskap i Norden.
Vi som underviser, er et team med utrolig mye erfaring. Vi følger studentene tett og elsker å se dem bruke det de har lært til å skape originale verdener, karakterer og historier.

Livet som student

Bachelor i manus er en del av Norges største kunstfaglige miljø. Noe av det som skiller oss fra andre kunstfaglige utdanninger, er at vi har samlet alle de kreative fagmiljøene under ett. Dette skaper et unikt læringsmiljø hvor studentene utfyller hverandre og bygger nettverk i løpet av studiene. 

På Kristiania får du en studietid som er mye mer enn forelesninger, fag og fakta. Du havner i et klassemiljø som motiverer. Foreleserne sørger for at alle blir ivaretatt, sett og hørt – slik at de virkelig kan prestere. Vi er også kjent for vårt inkluderende studiemiljø, og vi arrangerer alt fra konserter og fester, til filmvisninger og sosiale hyggekvelder. Målet vårt er at alle skal få en spennende studiehverdag – også utenfor klasserommet.

Slik er søknadsprosessen

Her finner du viktig informasjon om søknadsprosessen og hvordan du best kan forberede deg til studiestart. 
  • Viktige frister

    Søknadsfristen er 15. april. Opptaksprøve må leveres innen søknadsfristen. Les mer om opptaksprøvene her. Dokumentasjonsfrist for vitnemål og attester er 1. juli. 
    Les mer
  • Behandlingstid

    På dette studiet søker du studieplass og laster opp opptaksprøven innen søknadsfristen. Basert på opptaksprøve og eventuell rangering, sendes studietilbud til søkere i løpet av de første ukene i juli.
    Les mer
  • Slik søker du

    På Min Side for søkere, aksepterer du tilbudet og laster opp nødvendig dokumentasjon på dine kvalifikasjoner.
    Les mer
  • Semesterregistring

    Du må registrere deg for semesteret i StudentWeb. Dette er et krav for å få utbetaling fra Lånekassen.
    Les mer
  • SiO (Oslo) og Sammen (Bergen)

    SiO og Sammen tilbyr boliger, helsetjenester, barnehage, treningssenter og mye mer til sine medlemmer.
    Les mer
  • Lånekassen

    Alle våre studier er offentlig godkjent og gir rett til å søke lån og stipend fra Lånekassen.
    Les mer
  • Støtte og tilrettelegging

    Som student kan du få rådgivning, tilrettelegging og oppfølging på studierelaterte spørsmål og utfordringer. Vi har taushetsplikt.
    Les mer
  • Mitt Kristiania

    Her finner du timeplan, pensum, tjenester og alle andre verktøy du trenger som student.
    Les mer
  • Studentbevis

    Studentbevis er ditt adgangskort til campus, betalingskort på printere og lånekort på vårt bibliotek. Dette får du i våre resepsjoner (unntatt i Brenneriveien).
    Les mer

Hva lurer du på?

Våre studentambassadører svarer deg gjerne – på chat, telefon, e-post eller video.
Bildelenke til veiledningsside.

Ofte stilte spørsmål

Les mer om våre studenter