Studenter og lærer diskuterer skisser av forskjellige grafisk design
Fagskole
Studielengde:2 år

Grafisk design

Jobbe med visuell kommunikasjon? På vår toårige fagskoleutdanning får du praktisk kompetanse innen både grafisk design og interaksjonsdesign, som vil gjøre deg ettertraktet på jobbmarkedet.
OpptakÅpent
Studenter og lærer diskuterer skisser av forskjellige grafisk design

Nøkkelinformasjon

  • Praktisk rettet

    Hos oss lærer du faget gjennom praktiske oppgaver, tverrfaglige prosjekter og workshops. 
  • Ettertraktet kompetanse

    Studiet gir deg kompetanse innen både grafisk design og interaksjonsdesign.
  • Reelle caser

    Gjennom studietiden vil du få jobbe med både fiktive og reelle caser.
  • Ansvarlig fagmiljø

  • Opptakskrav

    Krav om fagbrev, yrkeskompetanse, generell studiekompetanse eller tilsvarende realkompetanse.
  • Pris

    58 600 kr pr semester. Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
  • Fagskole
  • Høst 2025
  • Heltid
  • 120 studiepoeng
  • Bergen og Oslo
  • 2 år
  • Norsk

Hva lærer du?

Fagskoleutdanning i Grafisk design byr på mange spennende fag. Studiet gir deg kompetanse på tvers av to fagretninger: grafisk design og interaksjonsdesign. 

Hos oss lærer du design for både trykk og for digitale flater. Du lærer også metoder for å utvikle konsepter og kommunikasjonsløsninger basert på en strategi. 

I løpet av to år hos oss lærer du blant annet om:

  • Idé- og konseptutvikling
  • Typografi og komposisjon
  • Visuelle identiteter og emballasjedesign
  • Bok- og magasindesign
  • Web- og appdesign
  • HTML og CSS

Studiemodell

Denne fagskoleutdanningen går over to studieår, og hvert studieår er delt opp i to semestre. Her ser du en oversikt over obligatoriske emner. Vi tar forbehold om endringer.
Totalt 120 studiepoeng
60 studiepoeng
1. semester
2. semester

30 stp.

30 stp.
  • FGR2101Komplekse yrkesrettede utfordringer

    Emnet gir kunnskap i fagområder som prosesser, praktiske arbeidsmetoder og verktøy. Studenten får innsikt i problemløsning og strategiarbeid og vil få mer komplekse oppgaver, individuelt og i team. Emnet vektlegger profesjonalitet og grafisk design i et samfunns- og verdiskapningsperspektiv.

    Emnet struktureres gjennom inndeling i følgende fire temaperioder:

    Identitetsdesign 2 er en fordypning i identitetsdesign og fokuserer på skjæringspunktet mellom brief, kreativ strategi og design. Studenten skal utvikle kjennetegn og identitetsbærere for ulike treffpunkter og eksponeringsflater - digitalt og for trykk.

    Digitale prototyper er en fordypning i digital design og kommunikasjon på digitale flater. Studenten skal designe brukervennlige opplevelser (UX) og brukergrensesnitt (UI) med fokus på animasjon, informasjonsgrafikk og universell utforming.

    Kommunikasjon gir innsikt i historiefortelling og kommunikasjonsprosesser, metoder og modeller brukt i praksis. Studenten skal tolke budskap og skape god design som kommuniserer i møte med mennesker. Studenten vil se faget i en større, tverrfaglig kontekst og se hvilke roller og verdier som er nødvendige i samspill mellom mennesker.

    Interaksjonsdesign / front-end 1 gir en innføring i frontend-utvikling og webteknologi. Studenten vil lære grunnleggende HTML5 og CSS3 for å kode enkle nettsider og animasjoner.

  • FGR2201Profesjonalisering

    Emnet gir en fordypning i typografi, layout og komposisjon. Studenten vil kunne vurdere eget arbeid i forhold til gjeldende faglige krav i yrket. Emnet har fokus på presentasjon og profesjonell praksis og hvordan studenten bygger sin egen merkevare. Studenten vil jobbe helhetlig i utviklingen av en fullt fungerende responsiv nettløsning.

    Emnet består av fire underliggende temaer:

    Interaksjonsdesign 2 / Front end 2 Gjennom temaet vil studenten utvikle en fullt fungerende responsiv nettløsning og distribuere innhold til den.

    Egenprofilering Temaet gir studenten muligheter for å bygge sin personlige, visuelle identitet og profilere seg gjennom digitale flater og andre ønskede kanaler med fokus på å nå rett målgruppe.

    Kommunikasjonsdesign gir en fordyping i typografi, ombrekking og behandling av store tekstmengder. Studenten vil utforme publikasjoner bestående av flere artikler, som for eksempel magasin.

    Presentasjon og profesjonell praksis gir en grunnleggende forståelse for profesjonaliteten i bransjen. Studenten får en innføring i hvordan samarbeidet mellom kunde og oppdragsgiver, leverandør og underleverandør fungerer teoretisk og praktisk. Studenten skal definere og gjennomføre et profesjonelt designoppdrag.

Hva kan du bli?

Som grafisk designer har du en verden av muligheter! Studentene våre er ettertraktet i bransjen. De jobber i dag som grafiske designere i store og små byråer rundt om i Norge, som in-house designere for kjente merkevarer og som selvstendig næringsdrivende.  

Her er et lite utvalg av steder de har fått jobb: 

Portrett av Jennie Aas som har et fargerikt skjerf i halsen. Hun smiler til kamera

– Det er nå man burde satse på en designutdanning

Kort tid etter at Jennie fullførte fagskolestudiet i Grafisk design, sikret hun seg en relevant jobb i Solid Media.

Møt fagmiljøet

  • Vår fagstab

    Våre faglærere på grafisk design har lang og allsidig erfaring fra bransjen, både fra byråer, som entreprenører, frilansere og in-house designere. Faglærerne samarbeider tett med bransjen ved å invitere inn spennende gjesteforelesere og benytte aktuelle bransjecaser i undervisningen. Studentene samarbeider på tvers av studier og klassetrinn. Gjennom workshops og prosjekter legger vi til rette for en inkluderende læringskultur. Målet med utdanningen er at studentene blir klare til å gå rett ut i jobb etter to år.

    Fagskoleutdanning i Grafisk design ble stemt frem som en av Norges beste designutdanninger i Studiebarometeret 2022. Dette viser at vi har lykkes med å gi studentene våre en kvalitetsutdanning, som møter deres behov og forventninger.

Hos oss lærer du ikke bare å lage vakre design, men også å forstå dets innvirkning på verden. Vi gir deg en bred forståelse av designprosessen fra start til slutt – og praktisk erfaring for å lykkes som designer.

Livet som student

Å være student handler om mye mer enn å studere. På Kristiania blir du en del av et stort kreativt miljø og får tilgang til fasiliteter i toppklasse! 

Slik er søknadsprosessen

Her finner du viktig informasjon om søknadsprosessen og hvordan du best kan forberede deg til studiestart. 
  • Viktige frister

    Søknadsfristen er 15. april. Dokumentasjonsfrist for vitnemål og attester er 1. juli. 
    Viktige frister
  • Slik søker du

    Mitt Kristiania, aksepterer du tilbudet og laster opp nødvendig dokumentasjon på dine kvalifikasjoner. 
    Les mer
  • Behandlingstid

    For studier med rullerende opptak mottar du et betinget studietilbud i løpet av 1-3 dager etter søknad, dersom det er ledige plasser på programmet du har søkt. 
    Les mer
  • Semesterregistring

    Du må registrere deg for semesteret i StudentWeb. Dette er et krav for å få utbetaling fra Lånekassen.
    Les mer
  • SiO (Oslo) og Sammen (Bergen)

    SiO og Sammen tilbyr boliger, helsetjenester, barnehage, treningssenter og mye mer til sine medlemmer.
    Les mer
  • Lånekassen

    Alle våre studier er offentlig godkjent og gir rett til å søke lån og stipend fra Lånekassen.
    Les mer
  • Støtte og tilrettelegging

    Som student kan du få rådgivning, tilrettelegging og oppfølging på studierelaterte spørsmål og utfordringer. Vi har taushetsplikt.
    Les mer
  • Mitt Kristiania

    Her finner du timeplan, pensum, tjenester og alle andre verktøy du trenger som student.
    Les mer
  • Studentbevis

    Studentbevis er ditt adgangskort til campus, betalingskort på printere og lånekort på vårt bibliotek. Dette får du i våre resepsjoner.
    Les mer

Hva lurer du på?

Våre studentambassadører svarer deg gjerne – på chat, telefon, e-post eller video.
Bestill gratis veiledning
Bildelenke til veiledningsside.

Ofte stilte spørsmål