Nøkkelinformasjon
Anerkjent studium
Siden 1995 har Bårdar Akademiet tilbudt fagskoleutdanning innen musikkteater og er kjent for å utdanne noen av Norges fremste musikalartister.Sterkt fagmiljø
Vårt fagmiljø har bred erfaring innenfor scenekunst, og på dette studiet vil du få tett oppfølging av landets beste pedagoger innen musikalfeltet.Samarbeid med bransjen
Som en del av utdanningen får du arbeide med regissører, koreografer og andre aktuelle aktører i markedet.Ansvarlig fagmiljø
Opptakskrav
Du må innfri krav om fagbrev, yrkeskompetanse, generell studiekompetanse eller tilsvarende. Tilfredsstiller du ikke kravene, kan du søke på realkompetanse. Du må også gjennomføre opptaksprøve.Pris
52 800 kr pr semester. Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
- Fagskole
- Høst 2025
- Heltid
- 120 studiepoeng
- Oslo
- 2 år
- Norsk
Hva lærer du?
Hovedfagene i utdanningen er:
- Musikkteater
- Sang
- Dans
- Skuespill
I tillegg kan du velge mellom to ulike fordypninger:
- Sang og skuespill
- Sang og dans
Studiemodell
- ESK200Ensemblesang og korsang
I dette emnet er målet at studentene skal bli i stand til å opptre i musikalensembler med høy vanskelighetsgrad, både sanglig og uttrykksmessig. I dette emnet er målet at studentene skal bli i stand til å opptre i musikalensembler med høy vanskelighetsgrad, både sanglig og uttrykksmessig. Utøveren må også kunne tilpasse seg ulike stiler og forholde seg til ulike medspillere. Ensemblesangfaget er derfor viktig innen musikkteaterutdanningen og står i nær sammenheng med skuespillerfag og dans.
I det andre året videreføres temaene fra første år, mens krav til hurtighet i innstudering økes. Vanskelighetsgraden i ensemblenummer økes.
- FMT200Forestillingsarbeid
Emnet forstillingsarbeid gir studentene erfaring med planlegging, prosess og gjennomføring av en forestilling og det å formidle kunstneriske uttrykk og resultater for et publikum. Emnet bygger videre på den erfaringen studentene har opparbeidet seg gjennom interne prosessvisninger gjennom øvrige deler av studiet.
Studentene på andre studieår gjennomfører også en studentvisning i skolens lokaler og avslutter emnet forestillingsarbeid med gjennomføring av en hovedproduksjon fremvist på en ekstern scene.
- ISS200Individuell sang og stemmebruk
Individuell sang- og stemmebruk er sentralt for en utøver innen musikkteater som skal mestre de sanglige krav som stilles innen musikal. Det å beherske de mange elementene i muntlig kommunikasjon, fra sensorisk forståelse til muskulær handling og akustikk er vesentlig. Det er også viktig med grunnleggende kunnskap om stemmehelse, slik at man som utøver kan ta vare på egen stemme og unngå stemmeproblemer. Emnet omfatter også individuell undervisning i sangteknikk, stemmedannelse og interpretasjon, individuelt og i ensemble. I de individuelle sangtimene skal studentene med sin sangpedagog finne løsninger på de praktiske og tekniske utfordringene som hver enkelt student har for å bli en helhetlig og fleksibel musikalartist.
- JMT200Jazzdans
I dette emnet skal studentene få grunnleggende kunnskaper og oppnå danseriske ferdigheter innen jazzdans. Det gjelder både styrke, fleksibilitet, teknikk, selvstendighet og musikalitet.
I trening av tradisjonell jazzdans er det fokus på bruk av riktig muskulatur og musklenes tilknytning til ledd essensielt. Det praktiseres et anatomisk arbeid for å øke den fysiske erkjennelsen/kunnskapen rundt muskulatur og ledd i kroppen, for å utvikle koordinasjon, fleksibilitet og styrke mot automatisering av teknikken. Det undervises i anatomi og ernæring i emnet.
- MTE200Musikkteater
Innen musikkteater kreves kompetanse i å kombinere skuespill, sang og dans på den måten som er spesifikk for sjangeren. Innenfor musikkteatersjangeren finnes det mange ulike stiler som må beherskes av utøveren. Sjangeren er mangfoldig og kunnskap om musikkteaterets historiske utvikling inngår som en naturlig del av fagkompetansen, med hovedvekt på musikalen.
På andre studieår undervises det i:
Musikalkunnskap og -teknikk
Interpretasjon
Musikkteater - scenisk arbeid
Auditiontrening
Koreografi
- MUP200Musikkteori og praksis
En utøver innen musikkteater forventes å kunne innstudere materiale effektivt og nøyaktig, samt å ta instruksjoner fra musikalsk leder i samsvar med regi for å kunne fremføre stilistisk og musikalsk korrekt. Studentene kommer fra forskjellig bakgrunn og lærer på forskjellig måte, så dette emnet er sammensatt av praktiske timer underbygd av teori for å videreutvikle studentenes kunnskap og praksis.
- SMT200Skuespill MT
Emnet gir studentene kunnskap og ferdigheter i skuespillerteknikk og skuespillerkunst som skal sørge for at studentene får nødvendig kompetanse innen scenisk arbeid og håndtering av ulike dramatiske tekster.
Emnet har som mål å gi studentene kunnskaper og ferdigheter i ulike teknikker og verktøy for scenisk utfoldelse innenfor musikkteater. Gjennom emnet skal kropp, stemme, indre liv og intellekt grundig utforskes og bygges opp for å mestre sceniske utfordringer.
- KBM200Klassisk ballett
Dette emnets andre studieår har som mål at studentene skal kunne utføre mer avansert teknikk og bevegelser, formidle kunstnerisk uttrykk, reflektere over egen utvikling.
- SMD200Skuespill MD
Emnet gir studentene en grunnleggende forståelse av og erfaring med scenisk utfoldelse. Kropp, stemme, indre liv og intellekt skal bygges opp for å mestre sceniske utfordringer.
Grunnleggende kunnskap til skuespillerteknikk og skuespillerkunst skal sørge for at musikalartisten har en nødvendig kompetanse innen scenisk arbeid og håndtering av ulike dramatiske tekster og situasjoner. Emnet gir studentene erfaring med hvilke teknikker som brukes innen musikkteater.
- STM200Steppdans
Steppdans har sine røtter i afrikansk og irsk folkedansog har senere blitt utviklet først og fremst blant Amerikas afroamerikanske befolkning. Steppdans kan betraktes som en forløper for jazzdans, og er mye brukt i amerikanske musikaler, filmer og sceneshow. Danseformen er preget av rytmiske lyder fra fotarbeidet og steppesko. Utøvelse av stepp krever god rytme, musikalitet, koordinasjon og nærvær.
Hva kan du bli?
Du kan blant annet få jobb ved institusjonsteatre, privatteatre og andre scenekunstarenaer, samt i det kommersielle markedet som film/TV og reklame.
Våre tidligere studenter har hatt roller i de fleste musikaloppsetninger i Norge, som blant annet:
- The Book of Mormon
- West Side Story
- Les Miserables
- Mamma Mia
– Fant min stemme på musikkteaterstudiet
Møt fagmiljøet
Vår fagstab
På Bårdar Akademiet - Musikkteater vil du få tett oppfølging av landets beste pedagoger innen musikalfeltet gjennom hele studieløpet. Fagmiljøet vårt har lang og bred erfaring innenfor scenekunst. Flere av skolens faglærere har vært, og er fortsatt, profesjonelle utøvere. De har blant annet jobbet ved Den Nationale Scene, Oslo Nye Teater, Det Norske Teatret, Chat Noir og Folketeateret.Nærhet til bransje
Som en del av utdanningen får du arbeide med regissører, koreografer og andre aktuelle aktører i markedet. På denne måten får du profilert deg overfor potensielle arbeidsgivere.
Livet som student
Slik er søknadsprosessen
Slik søker du
På Mitt Kristiania aksepterer du tilbudet og laster opp nødvendig dokumentasjon på dine kvalifikasjoner. Dersom du skal levere videoaudition, laster du opp lenke til denne når du søker.Les merViktige frister
Søknadsfrist: Etter søknadsfrist 15. februar, går vi over til løpende opptak. Vi anbefaler å søke så tidlig som mulig, da opptaket stenges så snart studiet er fullt.
Audition: Hvis du søker etter 15. februar, skal opptaksprøven gjennomføres som videoaudition. Les mer om opptaksprøven for Bårdar Akademiet – Musikkteater.
Dokumentasjonsfrist: For vitnemål og attester er dokumentasjonsfristen 1. juli.Viktige fristerBehandlingstid
Opptakskomiteen vurderer nye søkere i puljer frem til studiet er fullt og senest innen 1. september 2024. Du vil bli kontaktet av skolens administrasjon vedrørende resultatet av opptaksprøven så snart dette foreligger.Les mer
Semesterregistring
Du må registrere deg for semesteret i StudentWeb. Dette er et krav for å få utbetaling fra Lånekassen.Les merSiO (Oslo) og Sammen (Bergen)
SiO og Sammen tilbyr boliger, helsetjenester, barnehage, treningssenter og mye mer til sine medlemmer.Les merLånekassen
Alle våre studier er offentlig godkjent og gir rett til å søke lån og stipend fra Lånekassen.Les mer
Støtte og tilrettelegging
Som student kan du få rådgivning, tilrettelegging og oppfølging på studierelaterte spørsmål og utfordringer. Vi har taushetsplikt.Les merMitt Kristiania
Her finner du timeplan, pensum, tjenester og alle andre verktøy du trenger som student.Les merStudentbevis
Studentbevis er ditt adgangskort til campus, betalingskort på printere og lånekort på vårt bibliotek. Dette får du i våre resepsjoner.Les mer
Noe du lurer på?
Ofte stilte spørsmål
Les mer om våre studenter
- – Med disse tre grepene kan fremtidens bedrifter lykkesFremtidens bunnlinjer reddes ikke av inntekter alene.