Årsstudium - Nettstudium
Ernæring og helse
Har du en lidenskap for ernæring, kosthold og helse? Da er årsenheten i ernæring og helse et studium for deg!
Vi er helt avhengig av tilførsel av mat og drikke for å kunne leve. Kroppen vår trenger både energi og næringsstoffer som finnes i maten og derfor har vi alle et forhold til mat.
Det vi spiser har betydning både for helsen og livskvaliteten vår, men også for kloden. I en verden preget av fedmeepidemi og overforbruk av mat på den ene siden og matmangel, sult og underernæring på den andre, er ernæring et viktig fagfelt.
For å løse ernæringsutfordringer både nasjonalt og globalt trenger vi personer med både kunnskaper og interesse for ernæringsfaget.
Hva lærer du?
Årsenheten i ernæring og helse vil gi deg en god forståelse av hvordan menneskekroppen fungerer, og du vil lære om de viktigste sykdommene som kan ramme den. Du vil lære hvordan du setter sammen et sunt og næringsrikt kosthold som fremmer god helse og hvordan du kan kommunisere ernæringsbudskap.
Gjennom bruk av kostberegningsprogrammer vil du lære å beregne og vurdere om et kosthold er i tråd med gjeldende nasjonale kostholdsråd. Du vil lære om idrettsernæring og om ernæringsbehov for ulike grupper med spesielle behov, som gravide, ammende, barn og unge, eldre og ulike innvandrergrupper. Et annet viktig og aktuelt tema er bærekraftig kosthold.
Dette er noen av temaene du vil lære mer om i denne årsenheten:
- Kroppens mest sentrale organsystemer og sykdommer som kan ramme disse
- Karbohydrater, proteiner, fett og alkohol
- Vitaminer, mineraler, sporstoffer og kosttilskudd
- Næringsstoffenes fordøyelse, kilder og helseeffekter
- Nasjonale anbefalinger for kostholdet
- Forebyggende og helsefremmende kosthold
- Betydningen av kosthold for trening og prestasjon
I disse yrkene får du en fordel med årsstudium i ernæring og helse
Jobbmuligheter
Kunnskaper om kosthold og ernæring vil være relevant i et bredt spekter av yrkessammenhenger. Ernæring i kombinasjon med andre utdanninger, enten om du ønsker å fylle på med kunnskap eller å fortsette med videre studier, kan være spesielt gunstig og gi deg et fortrinn.
Studiet passer spesielt godt som tilleggsutdanning for deg som allerede jobber med ernæringsrelaterte problemstillinger som sykepleier, helsesykepleier (helsesøster), legemiddelkonsulent og fysioterapeut. Det er også aktuelt for deg som er personlig trener, kokk, journalist, barnehagelærer, ansatt i barnehage eller aktivitetsskole og lærer innen helsefag.
Studiedetaljer
Nettstudier er lagt opp til å være så fleksibelt som overhodet mulig, slik at du kan studere når du vil, hvor du vil og i det tempoet du vil. Studiet er presentert avhengig av om du ønsker å gjennomføre på heltid, deltid eller i ditt eget tempo (enkeltemner). Emnene er ordnet i anbefalt rekkefølge.
Vi anbefaler at du kun melder deg opp til emner du ønsker å ta semester for semester.
Studieplanlegger
Sammendrag
Sammendrag
1. semester
15 studiepoeng kjerneemner2. semester
15 studiepoeng kjerneemner3. semester
20 studiepoeng kjerneemner4. semester
10 studiepoeng kjerneemner