Portrett foto av Hege.
  • Navn: Hege Ulveland
  • Faglig studieleder for: Bachelor i Livsstilsendring og folkehelse
  • Utdanning: Hege er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo og har også studert pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. I 2015 startet hun på en MBA-utdannelse ved Handelshøyskolen BI.

Hege har tidligere jobbet som kursholder og som klinisk ernæringsfysiolog på sykehus. Hun har blant annet forsket på risikofaktorer for – og forebygging av tarmkreft, samt livskvalitet og underernæring ved kreftsykdom. Hun har åtte års erfaring fra undervisning på høyskolenivå og underviser blant annet i fysiologi, sykdomslære og ernæring.

Hva handler Bachelor i Livsstilsendring og folkehelse om?

De siste årene har det kommet en rekke stortingsmeldinger som peker på behovet for å forebygge mer for å reparere mindre. Dette blir mye papir – fremover blir det viktig å gjøre ord til handling. Hvis vi skal snu trenden fra massivt fokus på reparering til forebygging trengs økt kunnskap og kompetanse på feltet. Bachelorgraden i Livsstilsendring og folkehelse har nettopp dette fokuset: kunnskap om fysisk aktivitet, kosthold/ernæring, rusforebygging, tobakk, mental helse, motivasjon og endringsfokusert veiledning og hvordan samfunnet kan tilrettelegge for å gjøre det enklere for folk flest å ta sunne valg.

Mange vet hva som er sunt. Motivere til endring blir viktig.

Hva slags mennesker passer utdanningen for?

Dette bachelorstudiet er for deg som ønsker å motivere og veilede enkeltmennesker til å ta sunne valg eller som ønsker å påvirke oppbygningen av samfunnet vårt, slik at vi gjør det enklere for befolkningen som helhet å velge en helsefremmende livsstil.

Hva vil denne utdanningen gi av arbeidsmuligheter for studenten?

Etter endt utdanning kan du jobbe i ulike prosjektstillinger eller som folkehelsekoordinator i kommuner og bedrifter.

Stadig flere av landets kommuner får egne frisklivssentraler.

Med denne bachelorgraden får du kompetanse som er skreddersydd for rollen som frisklivskoordinator eller frisklivskonsulent ved slike sentraler. Utdanningen åpner for tilsetting i det private og offentlige helsevesen, bedriftshelsetjenesten, treningssentre og offentlig forvaltning. Andre aktuelle arbeidsplasser er for eksempel frivillige organisasjoner, lærings- og mestringssentre og andre steder i inn -og utland der kunnskap om helse og helsefremmende arbeid er etterspurt. Man kan også bli f. eks. faglærer i mat og helse dersom utdanningen utvides med praktisk pedagogisk utdanning.

Hvilke punkter er høyskolens Bachelor i Livsstilsendring og folkehelse gode på?

Helsearbeidere rapporterer i dag at de har for liten kunnskap om ernæring og fysisk aktivitet og kan for lite om endringsfokusert veiledning. Vi trenger personer som er utdannet på feltet – med en bred bakgrunn. I dag finnes det flere institusjoner som tilbyr til dels lignende utdanninger, men disse blir ofte litt for teoretiske. Vi har lagt opp til en praksisnær tilnærming.

På høyskolen undervises det mye i små grupper der studenten er den aktive part.

Vi har anatomisk læringssenter med anatomiske preparater, et ernæringskjøkken der det undervises i matvarekunnskap, en velutstyrt fysiologilab der man kan f. eks. teste fysisk form og gjøre andre relevante målinger, vi har en studentklinikk der studentene under kyndig veiledning jobber med pasienter/klienter og vi har også lagt opp til praksis der studentene er ute i bedrift.

I løpet av bachelorløpet har du mulighet til å søke utveksling ved University of California, Berkeley og Hawaii Pacific University. Med graden er du også kvalifisert til en rekke mastergrader i inn- og utland.