– Jeg tror det er frykten for det ukjente og det å ikke få venner som gjør at de fleste velger å ikke dra på utveksling. Når du drar på utveksling vil man møte hundrevis av folk som er i akkurat samme situasjon som man selv. På utveksling har man virkelig muligheten til å skape minner for livet med venner man aldri ville møtt utenom utvekslingen.

Jeg vil anbefale alle å dra på utveksling. Dette er definitivt det beste semesteret jeg har hatt i hele mitt liv.

– Det er veldig lærerikt og morsomt, på utveksling lærer du mye nytt på skolen, men kanskje enda mer utenom skolen. Jeg sitter igjen med venner over hele verden og kulturforståelse fra ikke bare Vietnam men minst ti andre land gjennom folk jeg ble godt kjent med.Jeg vil anbefale alle å dra på utveksling. Dette er definitivt det beste semesteret jeg har hatt i hele mitt liv.

Hvem er du?

Foto av Johann i vietnam som student.

Jóhanns topp 3 grunner til å dra på utveksling:

  1. Får venner fra hele verden
  2. Får minner for livet
  3. Den perfekte måten å kombinere studier og reising

Hva gjorde at du bestemte deg for å dra på utveksling?

– Jeg hadde et valg som mange andre studenter på HK. Jeg kunne valgt å bli hjemme i Oslo og velge mellom mange spennende fag, eller å dra på utveksling. Jeg tenkte at det ville være mer lærerikt å studere et annet sted. Jeg ville ha nye utfordringer, og nye opplevelser.

Jeg så på dette som en mulighet til å skille meg ut fra det de fleste andre gjør.

Dro du sammen med noen?

– Jeg reiste alene. Jeg vil anbefale alle å reise alene. Jeg lærte utrolig mye om meg selv og forbedret også engelsken betraktelig etter som jeg ikke bodde med noen nordmenn og ikke snakket norsk daglig.

Du kunne velge flere steder i verden - hvorfor falt valget på Vietnam?

– Gjennom HKs utvekslingsprogram hadde jeg muligheten til å dra til mange spennende steder som California, Hawaii, Australia, England, Vietnam, osv. Valget føltes enkelt ettersom Vietnam skiller seg ut fra de andre destinasjonene jeg hadde å velge mellom. Jeg hadde aldri vært i denne delen av Asia før og jeg så på dette som en mulighet til å oppleve noe utenom det vanlige. Vietnam skilte seg veldig ut språklig, kulturelt og matmessig fra Norge. Fant også fort ut av at Vietnam var betraktelig billigere å bo i enn om jeg skulle dratt på utveksling til for eksempel USA eller Australia.

Hvordan ble du tatt imot av de lokale?

– De lokale tok meg godt imot. Store deler av vietnameserne prater svært lite til ingen engelsk, så her ble jeg ofte utfordret til å kommunisere med kroppsspråk. Etter jeg lærte meg noen noen fraser på vietnamesisk-kurs på skolen ble det enklere å bestille mat, spørre om veien osv. De lokale er også veldig interessert i deg som utlending, mange prøver å snakke litt engelsk med deg om de kan og de er alltid interessert i å hjelpe til om de ser du trenger hjelp.

Hadde du tid til å utforske andre deler av Vietnam eller nabolandene i løpet av tiden?

– Et semester går fort, men i Vietnam går det enda fortere. Et semester i Vietnam er kortere enn det er i Oslo. På RMIT Vietnam hadde jeg muligheten til å lage min egen timeplan, så dermed hadde jeg kun tre skoledager i uka, dette gjaldt de fleste internasjonale studentene. Dette førte til at jeg reiste mye med andre internasjonale studenter. Vi dro på mange langhelger til andre steder i Vietnam og landene rundt som for eksempel Kambodsja, Thailand, Malaysia, Singapore, osv. Ettersom semesteret er tidlig ferdig gir dette også mulighet til å reise en del etter semesteret. Etter mitt opphold i Vietnam så var jeg hele Vietnam på tvers og i totalt 7 forskjellige land. Etter mitt semester reiste jeg rundt i Asia i 40 dager der jeg blant annet besøkte Myanmar og Kina.

Og hva med Universitetet, sto det til forventningene?

RMIT Vietnam sto til all forventning. De tar utrolig godt vare på de internasjonale studentene.

– De har en veldig bra fadderordning hvor du får tildelt en fadder før du drar ned. Denne personen hjelper deg med alt du lurer på. Fadderen er til mye hjelp i begynnelsen ettersom dette er en Vietnameser som kan kommunisere med de lokale, hjelpe deg å finne et sted å bo og gi deg gode tips om ting å gjøre i byen. Utenom det så er Campus i Ho Chi Minh City veldig fin. Fasilitetene er nye, veldig godt luftanlegg og utrolig ren skole. Lærerne er godt utdannet og de fleste kommer opprinnelig fra et engelsktalende land så det er veldig .

RMIT Vietnam

Studerte du det samme som de gjorde i Oslo vårsemesteret, eller var det andre valgfag du kunne velge?

– I Vietnam fikk man selv velge hvilke fag man ville ha, fagene var ikke like store som de valgfagene man kunne velge i Oslo. I Vietnam måtte jeg ha fire 7,5 studiepoengsfag akkurat som de andre semestrene vi har på HR og personalledelse. Som HR-student fikk jeg ikke velge noe HR-relaterte fag ettersom vi har så mange på selve bacheloren, men RMIT tilbyr veldig mange ledelses- og markedsføringsfag som er spennende

Praktisk info om oppholdet i Vietnam, og noen oppfordringer fra Jóhann:

  • Ho Chi Minh City er Vietnams mest moderne by, men har fortsatt et ekstremt utviklingspotensialet. Byen er et perfekt eksempel på systematisk kaos der hvor 8 millioner mennesker skal komme seg rundt. Byen har et dårlig kollektiv system, dermed blir det mest brukte fremkomstmiddelet scooter. Vi brukte scooter hver dag, vi kjørte til skolen, rundt i byen og reiste rundt i Vietnam. Det å leie sin egen scooter gjorde hverdagen veldig mye enklere.
  • Vietnam er den perfekte utvekslings destinasjonen for den fattige student. I området rundt RMIT får man luksusleilighet for 2500 - 3000 kr i mnd. Per måltid kan ligge på 20 - 60 kr og halvliteren får man til 10 - 20 kr.
  • Utveksling ser veldig bra ut på en CV, men gjennom utveksling tilegnet jeg meg kunnskap som jeg ellers aldri ville hatt mulighet til. Det er også en enkel måte å skille seg ut fra mengden i en søknadsprosess.