Sebastian Hellum og Ådne Hanssen Matre står i en trapp utenfor et kontorbygg.
Sebastian Hellum og Ådne Hanssen Matre er to av IT-studentene som tar en industribachelor ved Kristiania.Foto: Kristiania/Haakon Dueland

En industribachelor gir deg mulighet til å ta en bachelorgrad over fire år, der ett og et halvt år tilbringes i praksis ute hos en bedrift. Tilbudet om Industribachelor gjelder for seks spesialiseringer innen informasjonsteknologi.

 Ifølge bransjen er Kristiania-studentene høyt etterspurt.

Fagene som undervises på Kristiania, og kompetansen studentene får, er veldig relevant for det vi holder på med.

 – Fagene som undervises på Kristiania, og kompetansen studentene får, er veldig relevant for det vi holder på med.

 Det er Lasse Arnesen, manager i Avanade, som forklarer hvorfor IT-selskapet velger å samarbeide med akkurat Kristiania. Arnesen var selv student på Kristiania (tidligere NITH) og tok en industribachelor hos Avanade.

 – Kristiania er opptatt av å være relevant for bransjen. Det er gøy for oss å bli kjent med praksisstudentene som bringer med seg både gode ideer, forslag og masse energi, sier Arnesen.

Praktisk erfaring fra studiet

Når Avanade plukker ut praksisstudenter, er det aller viktigste at kandidatene har en vilje og evne til å lære nye ting raskt. Å være interessert i teknologi er en selvfølge.

 – Vi vet at studentene ikke er ferdig utdannet, men de kastes allikevel ut i ekte konsulentoppdrag, forklarer Arnesen.

 Studentene får jobbe med både ny teknologi og utvikling. Arnesen opplever at Kristiania-studentene har med seg mye praktisk erfaring fra studiene og beskriver hverdagen i bedriften som veldig «hands-on».

Gode jobbmuligheter

To studenter som får være «hands-on» med blant annet applikasjoner, sky-arkitektur, backend og frontend, er Kristiania-studentene Sebastian Hellum og Ådne Hanssen Matre. De går andre året på industribachelor i henholdsvis Bachelor i frontend-og mobilutvikling og Bachelor i programmering, og har sitt første år som praksisstudenter hos Avanade. De forklarer at hverdagen ute i praksis er gøy og hektisk.

 – Vi blir sendt ut på prosjekter og fungerer som konsulenter. Kombinert med kursing og god oppfølging får vi en unik praktisk erfaring, forklarer Hellum.

 Arbeidshverdagen varierer litt fra uke til uke, der Hellum både er på Fornebu-kontoret og ute hos kundene. Det å få lønn mens man studerer er en stor oppside, og Hellum opplevde overgangen fra skolebenken til praksis som myk.

– Med denne erfaringen blir vi godt forberedt på hva som venter oss ute i arbeidslivet. Når vi kombinerer skolegang med praktisk erfaring, tror jeg vi omtrent kan velge og vrake i jobber når vi er ferdig, sier Hellum med et smil.

Sebastian Hellum og Ådne Hanssen Matre står i et trivelig innredet kontorlandskap.
– Når vi kombinerer skolegang med praktisk erfaring, tror jeg vi omtrent kan velge og vrake i jobber når vi er ferdig, sier Sebastian Hellum. Til høyre: Ådne Hanssen Matre.Foto: Kristiania/Haakon Dueland

Gode jobbmuligheter etter praksis

Klassekameratene tror også jobbmulighetene er svært gode etter et praksisopphold, og legger til at man kontinuerlig lærer noe nytt i bransjer som dette.

– Vi utdanner oss hele veien med nye sertifiseringer og kurs. Det er fint å se hvordan ting faktisk fungerer i ordentlige prosjekter, sier de.

Vi utdanner oss hele veien med nye sertifiseringer og kurs.

Hanssen Matre synes også bransjenærheten på studieretningen er svært positiv. Han merker at han allerede har fått mye praktisk erfaring fra Kristiania.

 – Mens vi på Kristiania har lært hvordan man utfører prosjekter fra start til leveranse, har andre studenter kanskje bare hatt teorioppgaver på penn og papir, forklarer Hanssen Matre.

Bransjenær utdanning

Avanade-manager Lasse Arnesen mener Kristianias praksisperioder er med på å gjøre utdanningene svært bransjenære.

 – Du får ikke en mer næringsrelevant utdanning enn dette. Her er man faktisk ute og gjør en jobb på lik linje med andre ansatte.

 Du får ikke en mer næringsrelevant utdanning enn dette. Her er man faktisk ute og gjør en jobb på lik linje med andre ansatte.

Arnesen forklarer at studentene kommer raskt i gang med relevant arbeid og møte med spennende bedrifter.

 ­– Studentene får levere noe folk faktisk anvender. De vet at det er en sluttbruker som skal bruke det de lager, og ikke bare en sensor som skal sette karakter, sier Arnesen.

En smak av arbeidslivet

Foruten at studentene får smake på arbeidslivet allerede under studietiden, får også Kristiania verdifulle innspill direkte fra bransjen for utvikling av studieprogram. Arnesen mener praksissamarbeidet er en god arena for erfaringsutveksling. Han forklarer at Avanade har flere ansatte fra Kristiania i fulltidsstillinger, og de er heller ikke fremmed for å ansette nyutdannede.

– Jeg pleier alltid å oppfordre studenter til å søke på industribachelor. Det verste som kan skje, er at du ikke får tilbud om fast stilling. Uansett får du verdifulle tilbakemeldinger og masse god erfaring, som er viktig når du til slutt skal se etter jobb, avslutter Arnesen.

Industribachelor + veiledning Content Card IMG