Disse vant årets faglige Kristiania-priser
Fire faglige priser ble delt ut i forbindelse med semesterstartsamlingen på Kristiania i midten av august: Adnan Kisa og Siri Senje ble årets forskere, Kari Mette Solheim ble årets underviser og Kai Hanno Schwind fikk pris for forskningsformidling.
– Våre faglige priser handler om å vise frem noen som har gjort Kristiania synlig gjennom sitt faglige arbeid i klasserommet, i forskningen, eller i verden rundt oss. Prisene ble første gang delt ut i 2013, og er med noen små justeringer de samme i dag, sa rektor ved Høyskolen Kristiania, Trine J. Meza, i forkant av selve prisutdelingen.
Her er årets faglige prisvinnere
Årets underviser ble Kari Mette Solheim ved institutt for organisasjon og ledelse.
– Jeg ble både rørt og stolt av å få en slik anerkjennelse for det jeg brenner for, og at ledelsen ser verdien av det, sier Solheim.
Hun føler seg privilegert som får lov til å jobbe med så mange dyktige ansatte ved instituttet og med instituttleder Kari J. Spjeldnæs.
Solheim jobber ved Campus Bergen og er primus motor for Kristianiakonferansen i Bergen som i år går av stabelen 7. september. Årets tema er ledelse i turbulente tider.
– Jeg vil også takke juryen og ledelsen ved høyskolen som lar meg få lov til å utfolde meg med nyskapende prosjekter og konferanser som har arbeidslivsrelevans som en bærebjelke. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag for å motivere våre studenter, og ikke minst gi dem reell innsikt i arbeidslivet de utdanner seg til, sier Solheim
Fra juyrens begrunnelse:
Solheim sørger for faglig solid undervisning som bygger opp under læringsmål. Gjennom blant annet utveksling med kollegaer og kontinuerlig fokus på læring og utvikling, driver Kari Mette Solheim studentene framover. Solheims store engasjement, tydelige tilstedeværelse og smittende formidling sørger for godt og inspirerende læringsmiljø. Med stor ansvarsbevissthet og arbeidskapasitet har Kari Mette Solheim i løpet av kun et par år satt vesentlige spor for studenter og fagmiljø ved hele Institutt for ledelse og organisasjon – og i særdeleshet ved Campus Bergen.
I juryen satt Professor Leila Ferguson og avdelingsleder, pedagogisk utvikling, Benedicte Blom
To forskningspriser
Adnan Kisa er årets Kristiania-forsker innen forskning og utviklingsarbeid. Han jobber ved School of Health Sciences.
– Det er en stor ære å få prisen og en bekreftelse på innsatsen jeg har gjort innen feltene helsepolitikk, helseøkonomi og folkehelse. Prisen er også en anerkjennelse til all den kollektive innsatsen som legges ned i forskningen, sier Kisa.
Kisa forteller også at prisen øker engasjementet til å finne nye innsikter og løsninger som kan bidra til bedre helseutfall og mer effektive helsetjenester for folk.
– Utmerkelsen inspirerer meg til å fortsette å gi meningsfulle bidrag, både til fagfeltet mitt og til samfunnet, sier han.
I begrunnelsen for prisen fremhever juryen at Kisa er en etablert og anerkjent forsker innen helsevitenskap som publiserer på et svært høyt nivå. Han regnes som ledende på sitt fagfelt. I 2022 alene var han med på 22 publiserte artikler på nivå 2 i Norsk vitenindeks. Han har et bredt internasjonalt nettverk som strekker seg over de fleste verdensdeler. Kisa bidro i 2022 som medsøker til tildelingen på 12 000 000 kroner fra Norges forskningsråd til prosjektet «Returning people with persistent pain to work using Individual Supported Employment placements.
– Utmerkelsen inspirerer meg til å fortsette å gi meningsfulle bidrag, både til fagfeltet mitt og til samfunnet.
Adnan Kisa
Årets forsker innen kunstnerisk utviklingsarbeid er professor Siri Senje ved School of Art, Design and Media. Juryen legger vekt på at hun i 2022 klarte å komme gjennom nåløyet for finansiering fra Program for kunstnerisk utviklingsarbeid. Med prosjektet ‘’Writing the writer – an explration of the biographical screenplay’’ ble Senje tildelt seks millioner kroner, inkludert en stipendiatstilling. I tillegg scorer professoren høyt på offentlig tilgjengelig kunstnerisk virke, både nasjonalt og internasjonalt, og er aktiv i formidlingen av sitt fagområde.
– Anerkjennelsen fra Kristiania av forskningen jeg utfører betyr mye. Arbeidet jeg gjør foregår ofte i ensomhetens lønnkammer. Prisen synliggjør «den ekstra mila» man har gått. Kristiania er en arbeidsgiver som legger vekt på å gi oppmerksomhet og «kaste glitter» på sine ansatte. Dette verdsettes høyt og er ikke en selvfølge, det vet jeg fra kolleger eksternt, sier Siri Senje som syns det er stas at Kristiania anerkjenner kunstnerisk forskning på denne måten.
– Kunstnerisk forskning er et ungt felt som jevnlig utfordres i fagdiskursen og i det offentlige rom. At Kristiania så åpenbart verdsetter kunstnerisk forskning motiverer meg til å fortsette å yte det lille ekstra for å utvikle feltet, både på høyskolen vår og eksternt.
Nå i 2023 holder Siri Senje minikurs for kolleger ved Westerdals institutt for film og medier i kunstnerisk forskning for å gi flere et start-kick.
– Jeg tror «Kristianiaglitteret» og den synliggjøringen det gir, kan inspirere andre til å legge inn et høyere forskningsgir enn de ellers ville gjort, avslutter Senje.
I juryen for begge forskningsprisesne satt Morten Irgens, tidligere pro-rektor forskning/kunstnerisk utviklingsarbeid og Barbra Noodt, avdelingsdirektør forskningsadministrasjon og internasjonalisering ved Kristiania.
Kai Hanno Schwind ved School of Arts, Design and Media får prisen for forskningskommunikasjon og arbeidsliv.
Kai Hanno Schwinds forskningsfelt omfatter blant annet humor, og ifølge juryen har han på forbilledlig vis evnet å formidle det analytiske perspektivet rundt et tema som «alle» mener noe om. Han har gitt faglig tyngde til et felt som i utgangspunktet kan fremstå som «lett», men som i realiteten speiler den sosiokulturelle og politiske samtidskonteksten. Schwind viser bredde og tyngde i sin forskningskommunikasjon. Ikke bare evner Schwind å formidle egen forskning og sitt eget fagfelt på ulike måter og i svært varierte fora; han har som kurator for AR@K -symposiet (Artistic Research at Kristiania) gjennom de siste fem årene også løftet frem den kunstneriske forskningen fra hele sin avdeling, heter det videre i juryens begrunnelse.
– Prisen betyr svært mye, spesielt siden det er mine kollegaer fra School of Art, Design and Media som fikk lov å nominere. Det sier noe om det rause og kollegiale klimaet vi har på Kristiania, sier Kai Hanno Schwind.
Han setter pris på å ha en arbeidsgiver som verdsetter formidlingsmangfold.
– Å kuratere et symposium, å drive kunstnerisk forskning, å sette opp en serie med scenesamtaler om humor eller å være vert i en podcast. Alt dette anerkjennes her ved Kristiania, sier Schwind.
I juryen for denne prisen satt Nina Kristiansen, mangeårig redaktør i forskning.no, Abelia-direktør Øystein E. Søreide og Stine Camilla Bjerkestrand, kommunikasjonsdirektør i Direktoratet for e-helse.