– Jeg vil ikke ville la drømmejobben glippe fordi jeg mangler master

Ida Kristine sitter på en trapp foran en stor, massiv treport.
Etter bachelorgraden fikk Kristine jobb som HR, Office og Marketing Advisor i ICP Infrastructure. Nå er hun tilbake på skolebenken som masterstudent ved Kristiania.Foto: Kristiania

– Jeg var veldig fornøyd med Kristiania da jeg tok bacheloren min i Bergen. Vi var første kull på bachelorstudiet i HR, organisasjonspsykologi og ledelse, forteller Ida Kristine Madshus.

De var bare 30 studenter i klassen, noe hun mener var midt i blinken.

– Da ble det mye rom for diskusjoner, samtaler og praktisk arbeid, sier Ida Kristine Madshus.

Hun begynte på bacheloren i 2019, og studietiden ble derfor sterkt preget av pandemien. Likevel klarte lærere og studenter å skape et godt og samlet klassemiljø, og hun gikk ut med gode erfaringer med Kristiania.

Praksis ga mersmak

– Allerede da jeg nærmet meg slutten av bacheloren, begynte jeg å vurdere om jeg skulle gå videre til master med en gang. Jeg søkte også på master ved Kristiania og fikk plass, sier hun.

I studietiden hadde hun hatt praksis i selskapet Cargill i Bergen. Der fikk hun også en deltidsjobb som HR-assistent ved siden av studiene da praksisperioden var over.

– Jeg hjalp blant annet lederne ved selskapets fabrikker med å lage nye kontrakter og utvide gamle, og jeg fikk også jobbe med employer branding og å arrangere en jenter og teknologi-dag, sier hun.

Allerede da jeg nærmet meg slutten av bacheloren, begynte jeg å vurdere om jeg skulle gå videre til master med en gang.

Ida Kristine fikk prøve seg på mye forskjellig og arbeidet dessuten tett på HR-sjefen.

– Dette ga meg et godt innblikk i hvordan arbeidslivet med HR ville bli, og det får du jo egentlig ikke før du begynner å jobbe. Jeg likte dette godt, og det ga helt klart mersmak, sier hun.

Ida Kristine sitter på en steintrapp.
– Med utdannelse innen HR og organisasjonspsykologi kan du gå inn i en hvilken som helst bedrift og møte folk med helt annen bakgrunn enn deg selv, forteller Ida Kristine.Foto: Kristiania

Kan jobbe hvor som helst

Så til tross for plass på masterstudiet, bestemte Ida Kristine seg for å ta en pause fra studiene og jobbe litt. Hun fikk jobb i HR Huset, og gjennom dem ble hun innleid til Industry Capital Partners (ICP), der hun etter hvert ble fast ansatt i datterselskapet ICP Infrastructure.

– ICP Infrastructure er en oppstartsbedrift i Aker-gruppen. Vi sitter på Fornebu sammen mange andre Aker-selskaper, og bedriften jobber med å sette opp fond og kobler kapital med løsninger for grønn omstilling, sier hun.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

Kollegaene jobber med helt andre ting enn Ida Kristine, men dette er noe av det hun liker med HR.

– Med utdannelse innen HR og organisasjonspsykologi kan du gå inn i en hvilken som helst bedrift og møte folk med helt annen bakgrunn enn deg selv. Det er veldig gøy å få jobbe med så mange flinke folk som sa opp jobben for å være med på oppstarten av ICP Infrastructure, sier hun.

Selv var hun en av de første som begynte å jobbe i bedriften.

Mange arbeidsgivere krever master

Etter to år i arbeidslivet følte hun seg imidlertid klar for å studere videre. Hun var godt fornøyd med det hun hadde lært både på bachelorstudiet og i arbeidslivet, men var likevel sulten på mer. Høsten 2024 satte hun seg ved skolebenken igjen på Master i organisasjonspsykologi og ledelse.

– Jeg kjenner at jeg fortsatt har mye å lære. Man blir på ingen måte utlært innen HR eller organisasjonspsykologi i løpet av tre år med studier, og man skal nok være innom flere organisasjoner og stå i mange situasjoner før man blir det i arbeidslivet også, sier hun.

Man blir på ingen måte utlært innen HR eller organisasjonspsykologi i løpet av tre år med studier.

Ida Kristine kjente dessuten at det var på tide å spisse kompetansen enda litt mer, og hun vet at mange arbeidsgivere krever en master når de søker etter folk.

– Det er ikke nødvendigvis fornuftig at alle skal søke etter folk med master, men når det er slik, tenkte jeg at jeg ikke ville la drømmejobben glippe fordi jeg mangler mastergraden, sier hun.

Studerer ett fag om gangen

Denne gangen er Ida Kristine student i Oslo. Hun har fysisk oppmøte et par ganger i uken, og studiene er bygget opp av blokker.

– At vi har blokkfag innebærer at vi gjør oss ferdig med ett og ett fag. Vi hadde den første eksamenen kun få uker etter at vi begynte på skolen. Det var nok noen som opplevde dette som et lite sjokk, men når man kommer inn i det, innser man hvor deilig det er å jobbe på denne måten, sier hun.

Hun syns det er godt å vite at et fag er ferdig, og at hun deretter kan legge det til side og ta med seg det hun har lært videre.

– Neste eksamen er rett rundt hjørnet, men for meg er dette en god måte å jobbe på siden jeg i likhet med mange av medstudentene mine, kombinerer studiene med jobb, sier hun. 

Variert arbeidsdag

Med en 60-prosentstilling som HR, Office and Marketing Advisor ved siden av fulltidsstudier kjenner hun til tider at hun har gapt over mye. Likevel er det så verdifullt å ha knagger å henge kunnskapen på at hun ikke ville hatt det annerledes.

– Da kan jeg med en gang se hvordan det jeg lærer passer inn i selskapet mitt, sier hun.

Det hjelper dessuten å ha en fleksibel arbeidsgiver.

– Jeg er heldig som har en fleksibel leder som har respekt for at ikke alle uker er like.  Jeg kan også tilpasse litt hvordan jeg jobber i forhold til skolen, slik at jeg for eksempel jobber fire dager en uke, for så å jobbe kun to den neste, sier hun.

Selv ser hun på seg selv som en potet på jobben. Hun har mange forskjellige oppgaver, og har som regel en lang to do-liste å komme seg gjennom.

– Det er midt i blinken. Her får jeg prøvd meg på mange forskjellige områder, og det er jo først da man ser hva man liker å drive med, sier hun.

Er med i nettverk for unge Aker-ansatte

Det var lysten til å jobbe med mennesker som gjorde at Ida Kristine peilet seg inn på HR.

– Jeg har alltid vært nysgjerrig på folk. Jeg syns det er gøy å snakke med mennesker og vil gjerne lære alt om alle. Det er fint å kunne bidra til at folk samarbeider godt og får utvikle seg og bruke kunnskapen de har på best mulig måte, sier hun.

Interessen for mennesker gjorde også at hun engasjerte seg i den sosiale og faglige gruppen Aker Young. Gruppen er for alle under 35 år som jobber i et Aker-selskap på Fornebu, og den har i dag nesten 700 medlemmer. De har månedlig quiz og arrangerer frokostseminarer med faglig innhold.

Jeg har alltid vært nysgjerrig på folk. Jeg syns det er gøy å snakke med mennesker og vil gjerne lære alt om alle.

– Vi har også hatt en vintersamling med gallamiddag samt et Fuck Cancer-arrangement i samarbeid med Ung kreft. Der samlet vi inn over 280.000 kroner til ungdomsrommet på Radiumhospitalet, sier hun.

I tillegg til å være sosialt der og da, mener hun gruppen kan bidra til å holde på og tiltrekke seg unge talenter.

– Det er veldig spennende å kunne være med å bygge employer branding på en litt annen måte, avslutter hun.

MA orgpsyk ledelse + veiledning DOUBLE CONTENT

  • Studenter i en gang foran skap.

    Organisasjonspsykologi og ledelse

    Er du nysgjerrig på de menneskelige ressursene i organisasjoner? Kompetansen du får i dette masterstudiet gjør deg attraktiv overalt der mennesker og samspill er viktig.
    Les mer
  • Bildelenke til kontaktside.

    Bestill studieveiledning

    Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.
    Les mer