Bør jeg ta en mastergrad?
Konkurransen på jobbmarkedet blir stadig tøffere. Med en master øker du sannsynligheten for å kapre drømmejobben, få høyere lønn og mer spennende arbeidsoppgaver.
I dag stilles det stadig høyere krav til ansatte. Samtidig befinner Norge og resten av verden seg i en krevende tid hvor mange arbeidstakere blir nødt til å omstille seg. Kanskje er dette rette tidspunkt til å tenke videreutdanning?
Før var det ofte slik at det holdt med et fagbrev eller en bachelorgrad for å kunne stille sterkt i arbeidslivet. Nå er det kontinuerlig påfyll av kompetanse som gjelder.
Det skal vise seg at det er en rekke gode fordeler ved å ta en mastergrad, enten i ung eller voksen alder. For mange er kanskje tiden vi er i nå en tid for å se etter mulighetene, fremfor begrensningene.
En mastergrad vil gi en indikasjon på at man virkelig har gått i dybden og kan sitt fagfelt. Det er noe enhver bedrift ser etter.
Du vil stille sterkere på arbeidsmarkedet
Siden flere og flere utlyste jobber krever en mastergrad, vil masterstudier kunne gjøre at du får fart på karrieren. Mange bachelorutdannede blir ikke tilbudt de mest attraktive jobbene, rett og slett fordi det er for mange om beinet.
Da blir ofte mastergraden tungen på vektskålen, og kan være utslagsgivende for om man får drømmejobben eller ei.
Med master får du spisskompetanse som gir muligheten til mer tilfredsstillende arbeidsoppgaver i nåværende jobb. Anette Nicolaissen, karriereveileder ved Kristiania, er klar på at en mastergrad kan være verdifull.
– Selv om praktisk erfaring og det å jobbe bra med andre er viktig for å fungere godt i en jobb, vil en mastergrad gi en indikasjon på at man virkelig har gått i dybden og kan sitt fagfelt, forteller Nicolaissen og legger til:
– Det er nok noe enhver bedrift ser etter.
Nicolaissen poengterer at mastermulighetene er mange, og at det er viktig å tenke igjennom mulighetene selve graden gir.
– Å ha jobbet noen år før man tar fatt på en mastergrad er ikke skadelig – snarere tvert imot. Ofte har man da blitt mer moden, og forstår mer av hva man går løs på, sier hun.
Du kan få høyere lønn
Masterkandidater er mer ettertraktet blant arbeidsgivere, ettersom de har mer tyngde innen sitt fagfelt og dermed brukes til mer omfattende oppgaver. De kan også forvente høyere lønn.
- Tall fra SSB (2018) viser at gjennomsnittslønnen til kandidater med mastergrad og doktorgrad er 25 prosent høyere enn for kandidater med bachelorgrad.
Det er også mange jobber som kun er tilgjengelig for jobbsøkere med mastergrad. Eksempelvis søker de fleste toppselskapene i Norge fortrinnsvis etter masterkandidater til trainee-stillinger – nettopp fordi de ønsker seg de mest kvalifiserte kandidatene.
- Og visste du at over 60 prosent av alle ledige stillinger aldri blir utlyst? For å bli med i konkurransen om de spennende jobbene, kan det lønne seg å velge en skole som har tett samarbeid med næringslivet.
Selv om lønn i seg selv ikke er det eneste man bør fokusere på for å ha et godt arbeidsliv, kan de ekstra kronene utgjøre en stor forskjell i livene til folk flest.
Hvorfor ta mastergraden på Kristiania?
Som masterstudent på Kristiania vil du møte profesjonelle forelesere og veiledere som vil utfordre deg til å oppnå ditt fulle potensial. Hos oss er det færre studenter per studium sammenlignet med andre utdanningsinstitusjoner. Dette gir gode muligheter for aktive debatter og spennende diskusjoner mellom studenter og forelesere.
Utdanningene våre er skreddersydd for behovet som finnes ute i samfunnet, og gjennom et tett samarbeid med næringslivet vil du få kvalifikasjonene du trenger for å stille sterkt på morgendagens arbeidsmarked.