Derfor er Tyskland spesielt interessant for nordmenn og norsk fremtid
-
Sist oppdatert
14. juni 2022
-
Kategori
-
Tema
- Tyskland
- Europa
- Podkast
Tyskland er en av våre mektigste naboer, men samtidig et land få nordmenn kan mye om.
PODKAST: Tyskerne – en podkast om tysk politikk, kultur og samfunn
Første gang Kai Hanno Schwind møtte Ingrid Brekke ble han star struck. Han skulle intervjues av Aftenposten-journalisten for å snakke om humor i forskjellige land. Humorforsker og medieviter Schwind kjente navnet hennes godt etter å ha lest mange av Brekkes tekster om tysk politikk og samfunn i avisa.
- Hun forstår Tyskland og gir meg som tysker et mer optimistisk blikk på hjemlandet mitt. Tysk politikk, kultur og mentalitet er preget av det store alvoret. Men nå ser jeg litt annerledes på hva som skjer med mer avslappet distanse, og er snillere med landet jeg er født og oppvokst i, sier Schwind.
Sammen lager de to Tyskerne, en podkast om politikk, kultur og alt det andre, som de selv beskriver den. Det er altså en podkast hvor de snakker om Tyskland – på norsk.
Inviterer til dypdykk
- Min glede med å lage Tyskerne er at vi kan gå i dybden. I andre sammenhenger må alt forklares fra bunn, og det blir nesten ikke tid til å komme til poenget. I podkasten tar vi oss tid til å diskutere alt fra de store politiske debattene, til delstatsvalg, kulturpersonligheter og språk, sier Brekke.
Hun har tidligere skrevet flere bøker om Europa, og utgir en ny bok om tysk politikk over sommeren.
Schwind er førsteamanuensis i medievitenskap ved Høyskolen Kristiania og har samtidig fartstid som kulturjournalist i tysk radio:
- Da ideen om podkast dukket opp begynte jeg å vifte med halen. Jeg savnet å lage radio. Samtidig utfyller Ingrid og jeg hverandre med en felles interesse for tysk poltikk og samfunn, men med ulik bakgrunn. Vi bidrar med hvert vårt tyske og norske blikk, sier Schwind.
Hør podkasten Tyskerne
Tyskland er førende for Europa
Men hvorfor skal vi nordmenn bruke tid på å følge med på det som skjer i Tyskland?
- Tyskland er det største og viktigste landet i Europa. Beslutninger tatt i Berlin legger ikke bare føringer for beslutninger i EU, men også for Norges politiske og økonomiske fremtid. Det er noe mange i politikk og næringsliv er veldig bevisst, men noe vanlige folk tenker lite over, sier Brekke.
Kanskje er vi nordmenn rett og slett underernærte på kunnskap om en av våre mektigste naboer.
Programlederne trekker fram særlig tre aktuelle utviklingstrekk som gjør Tyskland spesielt interessant for nordmenn og norsk fremtid:
Det første er Tysklands håndtering av krigen i Ukraina.
- Norge og Tyskland har mange felles utfordringer knyttet til Russland. Samtidig er Tyskland førende for hvordan Europa skal forholde seg til Ukraina. Hvis den tyske regjeringen ønsker å innlemme Ukraina i EU før heller enn siden, vil det føre til en annen utvikling i Europa enn det som er utsiktene akkurat i dag, sier Brekke.
Det andre er tysk energipolitikk.
- Norge er ikke like isolert og uavhengig som mange tror. Måten Tyskland forholder seg til gassimport fra Russland vil ha stor betydning også for norske forbrukere, kommenterer Schwind.
Samtidens forfattere
Det tredje er tysk litteratur som kan gi en større forståelse av hva som rører seg i det tyske samfunnet.
De trekker frem spesielt to unge samtidsforfattere: Saša Stanišic og Hendrik Bolz.
Stanišic flyktet til Tyskland fra krigen i Jugoslavia på 90-tallet. I boken «Der du kommer fra», utgitt på norsk i 2021, beskriver han sin ungdomstid som flyktning. Det handler om identitet – hva vil det si å være tysk, og hvor lenge er man egentlig flykning?
- Boken er veldig aktuell med tanke på flykningene vi møter fra Ukraina. Samtidig er den vakker, klok og lettlest, sier Brekke.
I boken Nullerjahre skriver Bolz på sin side om sin ungdomstid på nittitallet etter gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland.
- Det er en bok som bidrar til refleksjon om nasjonal identitet, forholdet til patriotisme og historien, som av naturlige årsaker er veldig ulikt i Tyskland i forhold til Norge, sier Schwind.
Første steg inn
I podcast-episodene tar programlederne for seg tre hovedtema om politikk, kultur eller samfunnsdebatt, men som ikke nødvendigvis har så mye med hverandre å gjøre. For ferske lyttere av Tyskerne anbefaler Brekke to episoder som første steg inn:
Episode 116 er en spesialepisode som gir lytterne innblikk i livet og karrieren til dronningen av tysk punk, Nina Hagen. Hun er en operaskolert punker fra Øst-Tyskland som i sin tid ble kastet ut av DDR, og gjorde deretter internasjonal karriere blant annet i USA.
- I kulturspaltene våre tar vi ofte for oss kulturpersonligheter som stort sett alle tyskere kjenner, og som vi tror det vil være interessante personer også for nordmenn, sier hun.
Episode 100 er en jubileumsepisode over to deler som blant annet tar for seg et av nåtidens sentrale spørsmål i Tyskland: arven etter Angela Merkel.
Pinlig pressekonferanse
Det hender at tyskerne, som oss nordmenn, skammer seg på andres vegne og blir pinlig berørt. Forskjellen er at tyskerne har et eget ord for den pinlige følelsen – fremdschämen. Ordet inngår som et av hundrevis av finurlige ord som programlederne trekker frem i podkastens ordspalte.
Forrige gang Schwind følte på fremschämen var under en av vårens pressekonferanser med Tysklands nye forbundskansler, Olaf Scholz. Det var ifølge Schwind en viktig pressekonferanse om Tysklands håndtering av krigen i Ukraina.
- Scholz fomlet seg gjennom pressekonferansen og evnet ikke svare klart på journalistenes spørsmål. Det toppet seg da han fikk et relativt enkelt spørsmål om våpenlevering til Ukraina, sier han.
Det forbundskansleren ville si, ifølge Schwind, er at det er best om Ukraina får våpen fra Øst-Europa fordi ukrainske soldater er vant til å bruke dem.
- Han svarte i én eneste setning som varte i opptil to minutter! Svaret måtte dechiffreres for å gi mening. Scholz sliter ut journalistene som så ofte må jobbe med å finne ut hva det er han egentlig sier, sier Schwind.
Derom du vil høre hele Scholz innfløkte svar til journalistene, oversatt til norsk, kan du finne frem til episode 121.
Kulturelt slektskap, som er gjemt
For tysker og medieviter Schwind er noe av agendaen med podkasten også å åpne opp noen av klisjeene i den norske fortellingen om Tyskland.
- Det handler ofte om Berlin, krigen og tysk disiplin. Men Tyskland er et land med godt over 80 millioner innbyggere, og et samfunn som bobler. Samtidig er det viktig for meg å påpeke at vi har et felles kulturelt slektskap, en form for kulturell arv, som ligger gjemt. Historisk har en rekke norske forfattere, komponister og kulturfolk reist til Tyskland for opphold som har hatt stor betydning for norsk kultur, sier han.
I møte med de to landene har Schwind også alltid med seg blikket som medieviter:
- Jeg sammenligner ofte det norske og tyske ordskiftet, altså de store debattene. Nå ønsker jeg ikke å fornærme noen, men det jeg ser er at det offentlige ordskiftet ofte foregår på et annet intellektuelt nivå i Tyskland.
Samtidig mener han debattene i Norge er preget av å være privilegerte Schwind mener kontrastene speiles spesielt i avisene og debattprogrammene på TV: mens tyske politikere snakker i lange monologer og siterer den tyske filosofen Jürgen Habermas, fremstiller Fredrik Solvang i Debatten på NRK passkøene før sommerferiene som en nasjonal krise.
- Begge deler kan være irriterende, så dette er ting vi snakker selvironisk og humoristisk om, sier han.
Podkasten Tyskerne kan høres i de fleste podkastspillere som Spotify, ITunes eller Soundcloud.
Tekst: Tove Rømo Grande, seniorrådgiver i forkskningskommunikasjon ved Høyskolen Kristiania
Vi vil gjerne høre fra deg!
Send dine spørsmål og kommentarer til denne artikkelen på E-post til kunnskap@kristiania.no.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
N
Kan Tyskland stanse energiimporten fra Russland?
Det er ingen økonomisk tyngdelov som fastslår at tysk økonomi vil knekke sammen av en importstopp av energi fra Russland, skriver Frode Martin Nordvik.Les merSkap nye bilder av Tyskland
Hvor skal nordmenn lete om de vil lære om tysk kultur ut over stereotypiene? Kai Hanno Schwind gir konkrete råd om hva du kan gjøre for å lære mer om Tyskland anno 2020.Les mer
N2
For første gang har Russland tapt informasjonskrigen
Russlands regjering har blokkert eller stengt praktisk talt alle gjenværende uavhengige nyhetskanaler i landet ute fra nettet. Journalistikk slik vi vanligvis kjenner den, eksisterer knapt i Russland lenger.Les merAbortstriden i USA kaster demokratiet ut i ukjent mørke
Reverseringen av abortloven er et trist eksempel på at amerikansk høyesterett er en ødelagt institusjon, skriver Ketil Raknes.Les mer